Teksti suurus

Reavahe kõrgus

Kontrastsus

Muud valikud

Liitu uudiskirjaga

    Viikingid toovad Meremuuseumi põneva merefoorumite sarja

    teaduspäevEesti Meremuuseumi kaks viikingiteemalist näitust toovad sügisest kaasa uue ja põneva tasuta merefoorumite sarja. Esinejate seas on mitmeid muinsuskaitse-, arheoloogia- ja ajalooeksperte nii kodumaalt kui võõrsilt, kes räägivad nii viikingeid ümbritsevatest legendidest ja müütidest kui ka nende panusest meie tänapäeva kultuuriruumi. Peatutakse ka muinsuskaitsel, detektorismil ning aarete leiutasudel.

    Merefoorumid on kõik tasuta ning algavad kell 18.00 Lennusadamas.

    Merefoorumite teemad ja kava:

    20. september: “Metallidetektor ja muinsuskaitse”, Muinsuskaitseameti koordinaator Maria Smirnova (foorum on vene keeles)

    Mis on detektorism ja kuidas seda seaduslikult viljeleda? Kus ja millal võib metallidetektoriga ringi jalutada ning kuidas peab käituma, kui midagi leiad? Räägime ka olulisematest viikingiaegsetest leidudest, mille on avastanud detektoristid.

    4. oktoober: “Aarete jaht ja arheoloogiapärand”, Muinsuskaitseameti arheoloogiamälestiste vaneminspektor Nele Kangert

    Kaasaegne aarete jaht on hobi, millel on nii omad plussid kui varjuküljed. Räägime aardeküttimisest ja arheoloogiast, leidudest ja leiuautasudest, kultuuriväärtuste mustast turust ning kaduma läinud leidudest.

    18. oktoober: “Elu “Elu legendide taga” taga”, näituse “Viikingid: elu legendide taga” kuraator Gunnar Andersson (foorum on inglise keeles)

    Räägime näituse „Viikingid: elu legendide taga“ sünniloost: millised valikud ja otsused olid näituse koostamise taga, kuidas ta loodi, mida põnevat jäi veel eksponeerimata ja mida uut me näitusega seoses viikingiajast teada oleme saanud.

    1. november: “Räägime (viikingiaegsest) rahast!”, Eesti Ajaloomuuseumi vanemteadur Ivar Leimus

    Kas raha mängis viikingiaegses elus põhirolli? Kas see oli õnn ja armastus? Selgitame, millest kõneleb raha – mida saab välja lugeda mündiaaretest ja missugused on viikingiaegsed mündileiud.

    15. november: “Rännak mööda viikingite idateid”, Venemaa Teaduste Akadeemia slaavi-soome arheoloogia osakonna vanemteadur Pjotr Sorokin (foorum on vene keeles)

    Räägime viikingiaegsest meresõidust. Kõne alla tulevad tolleaegsed laevad, meeskonnad, seilamiseripärad ning idapoolsed laevateed.

    29. november: “Viikingite jälg tänapäeva kultuuris”, University of Highlands and Islands Põhjala uuringute keskuse juhataja Donna Heddle (foorum on inglise keeles)

    Sarvedega kiivrid, veidrate sümbolitega tätoveeringud, koomiksid, filmid, telesarjad ja palju muud. Millise jälje on muistsed skandinaavlased jätnud meie kultuurile, milliseid märke viikingitest võime leida kaasaegsest kunstist ja muusikast?

    13. detsember: “Sõjaka viikingi müüt ja reaalsus luude põhjal”, Antropoloog ja luu-uurija Raili Allmäe

    Kuidas teha luude põhjal järeldusi kunagi ammu elanud inimeste elustiili ja kultuuri kohta? Missugust tehnoloogiat ja pädevust see nõuab? Millist infot andis bioarheoloogidele Salme viikingimatus? Räägime CSI kriminalistidest viikingite luude kallal.

    20. detsember: “Elav ajalugu: viikingilaeval üle Atlandi ookeani”, viikingilaeval seilaja Kerstin Karu

    Maailma suurim nüüdisviikingilaev Draken Harald Hårfagre seilas sel kevadel üle Atlandi ookeani. Purjetati kuulsa Leif Erikssoni jälgedes, kes oletatavalt jõudis sajandeid enne Christoph Kolumbust Põhja-Ameerikasse. Laeva meeskonda kuulunud eestlanna Kerstin Karu jagab oma muljeid põnevast viikingiretkest.

    Registreeru foorumitele siin: http://meremuuseum.ee/merefoorumile-registreerimine/

    Meie veebilehe kasutamise jätkamisega nõustute veebilehe põhifunktsioonide toimimiseks ja kasutaja eelistuste salvestamiseks vajalike küpsiste kasutamisega.

    Save preferences More info