Teksti suurus

Reavahe kõrgus

Kontrastsus

Muud valikud

Liitu uudiskirjaga

    VIIMANE VÕIMALUS: Näitus “Läänemeri maailmameres”

    Vaid 1. augustini on Lennusadamas veel avatud näitus “Läänemeri maailmameres”!

    Läänemeri moodustab tervest maailmamerest vaid 0,1%, kuid selle jahedad ja pimedad vood annavad tööd sadadele teadlastele. See teeb meie kodumerest ühe kõige uurituma veekogu terves maailmas. Eesti Meremuuseumi interaktiivne näitus võtab appi kohalikud mereteadlased, et vastata mitme erineva nurga alt küsimusele: mis teeb Läänemere eriliseks?

    Läänemere vesi on hoopis teistsugune kui mõne teise mere või ookeani vesi. Miks see nii on, uurib merefüüsika, pöörates tähelepanu vee temperatuurile, soolsusele, tihedusele, aga ka lainetele ja hoovustele.

    Seda, kuidas Läänemere asukad selles ainulaadses keskkonnas hakkama saavad, uurib merebioloogia.

    Siinsetes vetes on aastasadade jooksul seilanud palju laevu ja mitte kõik neist pole jõudnud ohutult sihtpunkti. Just Läänemerd peetakse üheks parimaks puidust laevavrakke säilitavaks mereks. Peale vrakkide leidub selles muidki jälgi ajaloolisest inimtegevusest. Kogu selle veealuse kultuuripärandi uurimisega tegeleb merearheoloogia.

    Selleks, et laevad ikka sihtpunkti jõuaksid ja veealust kultuuripärandit selle võrra vähem tekiks, on tarvis luua ohutuid laevateid. Mere kaardistamisega tegelev teadusharu hüdrograafia aitab tagada ohutut veeliiklust.

    Milline on aga merepõhi? Tuleb välja, et just Eesti vetes asub üks maailma kõige paremini säilinud meteoriidikraatreid – umbes 530 miljoni aasta eest tekkinud Neugrundi kraater. Ka muidu on Läänemere reljeef sama vaheldusrikas kui seda ümbritsev maismaa. Kõike seda uurivad meregeoloogid.

    Näitusele saab tellida ka ekskursioone.

    Näituse korraldaja: Eesti Meremuuseum
    Kuraator: Liisa Randmaa, Eesti Meremuuseum
    Kaaskuraatorid: Kai Salm (TalTech Meresüsteemide Instituut), Vladimir Karpin (Veeteede Amet), Arno Põllumäe (Tartu Ülikooli Eesti Mereinstituut), Sten Suuroja (Eesti Geoloogiateenistus)
    Ruumilahendus ja graafiline disain: Motor
    Eksponaatide teostus ja näituse ehitus: Red Hat Group Design, TM Development
    Valguslahendus: Eventech
    Trükk: Digitrükk
    Erilahenduste väljatöötamine: Teadusteater
    Näituse valmimist toetasid: Keskkonnainvesteeringute Keskus, Eesti Teadusagentuur, Eesti Kultuurkapital

    Näituse projektijuht: Anna-Liisa Õispuu, Eesti Meremuuseum
    Turunduse projektijuht: Iris Tomson, Eesti Meremuuseum
    Näituse tehniline juht: Tõnis Veltman, Eesti Meremuuseum

    Meie veebilehe kasutamise jätkamisega nõustute veebilehe põhifunktsioonide toimimiseks ja kasutaja eelistuste salvestamiseks vajalike küpsiste kasutamisega.

    Save preferences More info