Teksti suurus

Reavahe kõrgus

Kontrastsus

Muud valikud

Liitu uudiskirjaga

    MEREFOORUM: Muistsed laevmatused

    28. veebruaril, 2023 kell 18 – 20 Lennusadamas

    Eesti Meremuuseumi Lennusadamasse saabus 16. veebruaril Saaremaa Muuseumi ja Motor OÜ koostöös valminud rändnäitus „Viikingid enne viikingeid“, kus eksponeeritakse märgilise tähtsusega Salme laevmatuse leide.

    Umbes 1300 aastat tagasi toimus Saaremaal tänapäeva Salme küla lähedal verine lahing, milles langenud skandinaavia sõjamehed maeti mererannal kahte laeva. Nende laevade leid 2008. aastal on andnud ohtralt uut ja olulist infot varase viikingiaja kohta. Salme laevad ise on aga Läänemere maade laevaehituse ajaloo oluline allikas. Salme suurem laev on vanim Läänemere aladelt leitud purjelaev, mis pärineb umbes aastaist 700–750.

    Merefoorumil tuleb juttu veesõidukisse matmise kommetest. Milliseid inimesi ja kuidas laevadesse maeti ning millised olid selle kombega seotud uskumused. Näituse „Viikingid enne viikingeid“ peakuraator Marge Konsa teeb oma ettekandes kokkuvõtte viimastest uurimistulemustest Põhja-Euroopa laevmatuste kohta, et välja selgitada erinevused Salme laevmatusega. Merefoorumit modereerib Eesti Meremuuseumi juht Urmas Dresen.

    Merefoorum toimub Lennusadamas algusega kell 18 ja on kõikidele osalejatele tasuta.

    Enne Merefoorumit on võimalik külastada Lennusadama uut näitust „Viikingid enne viikingeid“ muuseumipileti alusel. 

    Näitus „Viikingid enne viikingeid“ on avatud Lennusadamas 16.02–07.01.2024.

    Tule ja tutvu uue peatükiga viikingite põnevas ajaloos!

    Kohtumiseni Merefoorumil! 

    Registreerimine lõppenud. Võib lihtsalt kohale tulla ka.

    Meie veebilehe kasutamise jätkamisega nõustute veebilehe põhifunktsioonide toimimiseks ja kasutaja eelistuste salvestamiseks vajalike küpsiste kasutamisega.

    Save preferences More info