Teksti suurus

Reavahe kõrgus

Kontrastsus

Muud valikud

Liitu uudiskirjaga

    Märgiline koostöö tuntud USA polaardiplomaadiga

    Eestit külastas 18.-20. septembril 2023 tuntud ameerika polaardiplomaat, Wilsoni Keskuse Polaarinstituudi vanemteadur Evan Bloom, kes on andnud väga suure panuse polaarvaldkonna edendamisse nii Ameerikas kitsamalt kui ka globaalsel tasandil laiemalt.

    Evan Bloom on keskendunud olulistele Arktika ja Antarktikaga seotud probleemidele (nagu rahvusvaheline juhtimine, merendus ja ookeanide kaitse). Bloom on olnud USA välisministeeriumi ookeani- ja polaarküsimuste direktor ning USA juhtiv läbirääkija Antarktika Rossi mere – maailma suurima merekaitseala – rajamisel. Ta aitas luua Arktika Nõukogu ja juhendas USA esindatust selles 14 aasta vältel.

    USA suursaatkond tegi Eesti Polaarklubile kui eelkõige Arktikat ja Antarktikat uurinud teadlaste ühendusele ettepaneku korraldada Tartus polaarteemaline sündmus.

    19. septembril Tartu Ülikooli Muuseumis toimunud Ameerika – Eesti Polaarfoorumil kuulsime Evan Bloomi ettekannet hiljutistest suundumustest Arktika ja Antarktika rahvusvahelises valitsemises. Polaarklubi tutvustas oma ettevõtmisi (tegevjuht Katrin Savomägi), uuringuid Antarktikas (Tartu Ülikooli Mereinstituudi mereökoloogia professor Jonne Kotta) ja Arktikas (Taltech Geoloogia Instituudi vanemteadur Anneli Poska). Modereeris Katrin Savomägi.

    Foorumil osalesid teadlased Tartu Ülikoolist ja Eesti Maaülikoolist. Nende hulgas oli nii klubi liikmeid kui ka teisi partnereid. Diskussioon oli elav ja mitmekesine. Ameerikas elanud ning Scotti Polaaruurimise Instituudis Cambridge’iülikoolis Antarktika lepingu teemal kraadi kaitsnud Ivo Meisner sai Bloomiga arutada nimetatud valdkonnas aset leidnud muutusi. Juba kümme korda Soome ekspeditsioonidel osalenud Priit Tisler tõi välja väiksemate riikide Antarktika polaarjaamade logistilised raskused seoses Ukraina sõjaga. Välitööde võimatusest rääkis Arktiliste Kultuuride Keskuse juhataja etnoloogia professor Art Leete. Oma eriala teemasid tõstatasid veel Tartu observatooriumi atmosfääri kaugseire kaasprofessor Erko Jakobson ning Eesti Maaülikooli professor Lauri Laanisto, kes on nüüd Eesti Teaduste Akadeemia poolt juba teiseks perioodiks valitud Arktika-uuringute uurija-professoriks. 

    Tore oli, et osalenud üliõpilaste hulgas oli ka klubi korraldatud noorte polaarekspeditsioonide (2017, 2022) esindajaid, kes on tänseks juba polaarvaldkonnale spetsialiseerunud. Üliõpilaste nimel võttis sõna Teravmägede ülikoolis õppiv Maria Huntsaar, kes lõpetab praegu oma magistritööd.

    Polaarfoorumi salvestust on võimalik järele vaadata meie YouTube kanalilt: https://youtu.be/v8lvh5c94JI

    Enne foorumit pidas Ameerikast tulnud külaline Tartus avaliku loengu Skytte instituudis. Tallinnas toimusid kohtumised mitmes ministeeriumis ning Teaduste Akadeemia akadeemilisel pealelõunal arutati muuhulgas Eesti osalust rahvusvahelistes organisatsioonides ning uuringute finantseerimist.Kõigele lisaks oli Evan Bloom huvitatud  Ameerikas ehitatud ning polaarvetes sõitnud endisest rannavalvelaevast Valvas. Urmas Dresen tegi talle ja saatkonna töötajatele sel teemal põhjaliku ekskursiooni. Kuigi aega oli vähevõitu, sai lisaks tutvustatud Lennusadama ekspositsiooni.

    Meie veebilehe kasutamise jätkamisega nõustute veebilehe põhifunktsioonide toimimiseks ja kasutaja eelistuste salvestamiseks vajalike küpsiste kasutamisega.

    Save preferences More info