Teksti suurus

Reavahe kõrgus

Kontrastsus

Muud valikud

Liitu uudiskirjaga

    Osale rahvusvahelisel konverentsil keskaegsetest laevaleidudest

    Lootsi tänavalt leitud vrakk asub täna tema jaoks loodud hallis, Lennusadamas
    2. mail 2023 esitleti avalikkusele Lennusadamas asuvat Lootsi tänava vrakihalli, kus algas laeva puhastamine, konserveerimine ja eksponeerimiseks ettevalmistamine (Foto: Aron Urb)

    Avanes registreerimine Eesti Meremuuseumi rahvusvahelisele teaduskonverentsile „Cogge sive navis magna: keskaegsed laevad Läänemere äärest“, mis leiab aset 23.-24. novembril Tallinnas

    „Eesti Meremuuseumil on olnud ainulaadne võimalus teha nüüd juba kaks korda järjest läbi kogu ülimalt keeruline protsess keskaegse laevavraki leidmisest ja välja kaevamisest kuni selle transpordi, konserveerimise ja eksponeerimiseni. Oleme omandanud unikaalse oskusteabe vrakkide haldamiseks ja käitlemiseks, mida saame jagada teadlaste ja muuseumidega kogu maailmas. Lootsi vraki juures on veel nii palju uurimist ja avastamist, et see avab meile koostöövõimalused paljude teiste riikide laevaarheoloogide ja konservaatoritega,“ selgitas konverentsi korraldamise eesmärki Meremuuseumi direktor Urmas Dresen. 

    „Käesoleva aasta merearheoloogia konverents keskendub keskajast pärit laevaleidudele, tuues kokku eksperdid nii laevaehituse kui konserveerimise uurimisvaldkonnast. Lisaks käsitleme puitvraki säilitamise võimalusi ja kitsaskohti erinevate konserveerimismeetodite rakendamisel, “ ütles konverentsi algataja, Eesti Meremuuseumi teadusjuht Hele Kiimann. Viimastel aastatel on sarnaseid leide päevavalgele tulnud ka teistest Läänemere-äärsetest riikidest, mis annab meile hea võimaluse teineteiselt õppida ning olemasolevat teadmist edasi arendada,” lisas ta. 

    Konverentsil on võimalik põhjalikult tutvuda 2022. aasta kevadel Tallinnast Lootsi tänavalt leitud laevavrakiga ning arutleda laeva tüübi ja ehitustunnuste üle. „See on juba teine Tallinnast leitud keskaegne laev viimase 7 aasta jooksul ning täiendab oluliselt meie uurimisprotsessi nii toonaste laevade ehituse, elu-olu kui hansakaubanduse kohta,“ ütles muuseumi teadur Priit Lätti, kelle eestvedamisel jaotub konverents neljale teemale 1) viimaste aastate tähelepanuväärsemad leiud; 2) Hansa liit ja seeläbi ühendatud kogukonnad; 3) laevavrakkide konserveerimine; 4) laevadega seotud loodusteaduslikud analüüsid.   

    Konverentsi töötoad viiakse läbi koostöös Lootsi tänava vraki Soome konserveerijate professor Eero Ehanti ja Heikki Häyhä-ga (For Our Generation OÜ, https://www.fogheritage.com/). 

    Konverents on tasuline ning vajab eelnevat registreerimist Meremuuseumi kodulehel: https://meremuuseum.ee/cogge-sive-navis-magna/ 

    Lisainfo:  

    Laura Maide
    Teaduskommunikatsiooni projektijuht
    Eesti Meremuuseum
    +372 5568 8748 

    Meie veebilehe kasutamise jätkamisega nõustute veebilehe põhifunktsioonide toimimiseks ja kasutaja eelistuste salvestamiseks vajalike küpsiste kasutamisega.

    Save preferences More info