Teksti suurus

Reavahe kõrgus

Kontrastsus

Muud valikud

Liitu uudiskirjaga

    Kolm aastat väldanud digimisprojekt jõudis finišisse

    Poolteisttuhat Eesti Meremuuseumi kogudesse kuuluvat eset on saanud muuseumide infosüsteemi  MuIS korralikud digikujutised. Kogude osakond pani maikuus lõpparuande esitamisega punkti mahukale, ligi kolm aastat kestnud tööle Eesti Rahva Muuseumi poolt koordineeritud esemepärandi digiteerimise projektis „Suure uurijatepoolse kasutatavusega esemed“. 

    Tööversioonis „Digiprojekt 2“ nime kandva projekti raames pildistati 1548 Meremuuseumi kogudesse kuuluvat museaali. Kõrge resolutsiooniga tif-vormingus pildifaile sai kokku 2825. Keskmiselt tehti igast museaalist 1,8 vaadet. Kõik kujutised on Digihoidlasse üles laetud varustatuna Public Domain Mark litsentsiga, mis tähendab piiranguteta kasutusõigust kõigile huvilistele. Värskelt digiteeritud museaalid on kõik kirjeldatud – osalt juba varem või hiljemalt pärast pildistamist.  

    Digiprojekt 2 üleriigilise eesmärgina sõnastati taotlus, et digitaalsel kujul on avalikkusele kättesaadav 30% muuseumide esemepärandist. 2023. aasta maikuu lõpu seisuga on 12 425 meremuuseumi põhikogus olevast esemest MuISis digikujutis olemas kahel kolmandikul. Sellega oleme Eesti muuseumide keskmisest paremas seisus. Kõige paremini digitud on tekstiili, väärismetalli- ja märgikogu, mille digiteeriuse määr on üle 90%. 

    Pildistamine ise toimus mullu oktoobris-novembris Tallinnas kahes tegevuskohas: Meremuuseumi esemehoidlasse rajatud pop-up stuudios, aadressil Volta 1 ja teenuseosutaja stuudios Fotogeen, aadressil Kaevuri 1. Kogu projekti juures oli see vaid jäämäe veepealne osa. Kaadritagused ettevalmistustööd algasid juba 2020. aasta suvel projekti ettevalmistusfaasis ja järeltegevusi jätkus ligi pooleks aastaks pärast pildistamist.   

    Muuseumi koguhoidjate ja säilitajate poolne panus oli museaalide digiteerimiseks valimine, ettevalmistamine ja logistika. Projektiga olid aktiivselt tegevad lisaks projektijuht Eve Paavelile koguhoidjad Alo Ervin, Laura Jamsja, Mihkel Karu Liisi Rannast-Kask, säilitajad Oksana Leontjeva ja Svetlana Torba ning peavarahoidja Ruth Ristmägi. Pildistasid fotograafid Sven Tupits, Andres Teiss, Andres Treial ja kujutiste logi pidas fotograaf Raul Ollo. ERMi poolt koordineerisid Aune Anton ja Triinu Siibek. 

    Digiteerimisvajaduse kaardistamisega alustasime juba 2020. aastal projektitaotluse ettevalmistamise raames. Vaatasime üle kõigis esemekogudes kujutiseta või nõuetele mittevastavate kujutistega museaalid ning koostasime esmased nimekirjad. Algul oli soov anda projekti ligi 1900 museaali, aga arvestades teiste osalevate muuseumide suurt huvi, pidime projekti koordinaatori ettepanekul sihtarvusid vähendama.  

    Digiteerimist vajavate museaalide nimekirjade täpsustamisega alustasime pärast projekti heakskiitmist ja rahastusotsuse saabumist 2021. aasta juunis. Järgnes projekti koordinaatori juhendi alusel vaadete planeerimine, failinimede genereerimine. See etapp nõudis hulka digitaalset käsitööd ja täpsust ning tulemuseks valmis ligi 3000-realine tabel, mis oli pildistamisel nii koguhoidjatele kui ka fotograafidele sõiduplaani ja saatelehe eest. Paralleelselt toimus museaalide ettevalmistamine: korrastamine, pakendamine, transportimine, dokumenteerimine. Järeltegevustena laadisid koguhoidjad 2023. aasta algul valminud kujutised üles Digihoidlasse ning lisasid kirjeldused MuISi.   

    Digimismaraton osutus kokkuvõttes sujuvaks ning ebatäpsusi ja klaarimist tuli ette vaid kümnekonna museaaliga. Lisakeerukust valmistas mitme koguhoidja ja ka säilitaja vahetumine tööperioodi jooksul. Õnneks olid uued ametisse asunud inimesed tublid ja toimekad, elasid kiiresti sisse ning kõik laabus. Näiteks sügisel tekstiilikoguhoidja ametis alustanud Laura esimestel töönädalatel muuseumi ruumidesse ei jõudnudki, sest pidi oma kogu esemetega tutvumist alustama Kaevuri tänava fotostuudios.  

    Kas nüüd on kõik meremuuseumi museaalid pildiga MuISis üleval? Kaugeltki mitte. Kuna kogude täienemine üha jätkub, on juba ootel uus tulme ning üle 3000 varem digiteerimata eseme, millest ligi pool on Kadrioru koge leiud. Oleme „Digiprojekt 3“ ootel.  

    Teksti koostas kuraator-koguhoidja Eve Paavel 

    Foto 1 

    Fotograafid Andres Teiss ja Raul Ollo Volta pop-up stuudios. Foto: Eve Paavel 

    Foto 2

    Fotograaf Andres Teiss pildistamas väikeseid esemeid. Foto Eve Paavel 

    Foto 3

    Fotograaf Sven Tupitsa stuudio Kaevuri 1, oktoober 2022. Foto: Oksana Leontjeva 

    Foto 4 

    Koguhoidja Alo Ervin ja fotograaf Andres Teiss koos töötamas. Foto: Eve Paavel 

    Foto 5

    Fotograafid Andres teiss ja Raul Ollo sätivad tuukrikostüümi pildistamisvalmis. Foto: Alo Ervin 

    Meie veebilehe kasutamise jätkamisega nõustute veebilehe põhifunktsioonide toimimiseks ja kasutaja eelistuste salvestamiseks vajalike küpsiste kasutamisega.

    Save preferences More info