Teksti suurus

Reavahe kõrgus

Kontrastsus

Muud valikud

Liitu uudiskirjaga

    Ajalooline sündmus: Eesti Meremuuseumi laev jäämurdja “Suur Tõll” läks täna merele

    Täna, 22. veebruaril liikus Lennusadamast oma kai kohalt jäämurdja “Suur Tõll”, et suunduda Kopli poolsaarele BLRT Gruppi planeeritud dokkimiseks: laevakere veealuse osa korraliseks ülevaatuseks, puhastamiseks, remondiks ja värvimiseks.

    “Tegemist on tähelepanuväärse sündmusega, sest viimati liigutasime laeva 2013. aasta septembris ja seda samuti plaanipärasteks hooldustöödeks. Et tegemist on enam kui saja-aastase muuseumilaevaga, võis ette tulla ka ootamatusi, ent tänane ülesõit õnnestus väga hästi, tänu professionaalsele meeskonnale ja koostööpartneritele” kommenteeris Eesti Meremuuseumi juht Urmas Dresen. Kui kõik läheb plaanipäraselt, siis hiljemalt märtsi teise nädala alguseks on jäämurdja” Suur Tõll” tagasi Lennusadamas ja taasavatud külastajatele.

    Seni ootame kõiki muuseumikülastajaid lisaks Lennusadama angaari ja sealsete väljapanekute kõrval uudistama meie teisi muuseumilaevu- Valvast, Maret ja teisi.

    Jäämurdja “Suur Tõll” on Eesti kõige vanem ja väärikam muuseumilaev ja on üks kolmest Läänemerel säilinud 20. sajandi alguse aurik-jäämurdjast. Laev ehitati 1914. aastal Vulcan Werke AG laevatehases keiserlikul Saksamaal Stettinis (tänapäeval Szczecin, Poola).
    Kunagi maailma võimsaimate jäämurdjate sekka kuulunud aurik on sõitnud nii Tsaari-Venemaa, Soome, Nõukogude Liidu kui ka Eesti Vabariigi lipu all ning kandnud nimesid Tsar Mihhail Fjodorovitš, Volõnets, Wäinämöinen ja Suur Tõll.
    Pikema ülevaate Suure Tõllu ajaloost leiab siit: Jäämurdja lugu – Lennusadam (meremuuseum.ee)

    Videomaterjal tänasest jäämurdja “Suur Tõll” dokki minekust: https://drive.google.com/drive/folders/1huXjG08oIFwm1J52MfAtVSC3c-gCuX3H?usp=share_link

    Foto: Roman Matkiewicz

    Meie veebilehe kasutamise jätkamisega nõustute veebilehe põhifunktsioonide toimimiseks ja kasutaja eelistuste salvestamiseks vajalike küpsiste kasutamisega.

    Save preferences More info