Teksti suurus

Reavahe kõrgus

Kontrastsus

Muud valikud

Liitu uudiskirjaga

    Ootame ettekandeid konverentsile merelisest kultuuripärandist

    Tänavu 10. – 11. novembril viib Eesti Meremuuseum läbi koostöös Rootsi vrakimuuseumiga Vrak konverentsi „Merelise kultuuripärandi populariseerimine“. Ettepanekud ettekannete osas on oodatud kuni 9. septembrini 2022.

    „Soovime äratada suuremat huvi merekultuuri vastu. Ühelt poolt viib selleni merelise pärandi – kõike, mis tekib inimeste tegutsemisel merel ja mere ääres – uurimine ja hoidmine. Teiselt poolt tasub aga uuringute tulemusi ja kogutavat pärandit avalikkusele köitvalt tutvustada,“ selgitas Eesti Meremuuseumi teadusjuht Hele Kiimann. „Muuseumi puhul on tulemus saavutatav vaid koostöös haridussüsteemi ja kogukonnaga. Eelseisva konverentsiga püüame koos Stockholmis asuva vrakimuuseumiga Vrak vastata küsimusele, millised praktikad on juba andnud soovitud tulemuse ja mida on veel võimalik ette võtta,“ lisas ta.

    Konverents toimub kolmandat korda, jätkates seniseid iga-aastaseid Eesti Meremuuseumi konverentse, mille keskmes on olnud mereline kultuuripärand. Selle esimesel päeval on plaanis teaduslikud ettekanded ja teisel päeval töötuba fookusega haridusprogrammide loomisele. Konverents toimub inglise keeles. Huvilised saavad võtta kogu konverentsist osa tasuta nii Tallinnas kui ka üle veebi.

    Lisaks akadeemilistele institutsioonidele on ettekandeid tegema oodatud ka asjatundjaid avalikust sektorist, ettevõtetest ja vabakonnast, kes saavad käsitleda olukorda, jagada kogemusi ja pakkuda lahendusi järgnevatel teemadel:

    • merelist kultuuripärandit tutvustavate püsiekspositsioonide loomine ja arendamine (eelkõige fookusega merearheoloogiale);
    • haridusprogrammide koostamine ja läbiviimine muuseumides ning muudes mäluasutustes (ennekõike merelise kultuuripärandi tutvustamiseks);
    • kogukondlike projektide algatamine ning elluviimine muuseumides ning muudes mäluasutustes (eelkõige merelise kultuuripärandi väärtustamiseks);
    • muuseumite, haridussüsteemi ja kogukondade koostöö ning lõimimine (eelkõige merenduse vallas);
    • õppepraktika läbiviimine muuseumides ja muudes mäluasutustes (ennekõike merenduse alal);
    • tehnoloogiad kultuuripärandi esitlemiseks (soovitavalt merenduse vallas);
    • kultuuripärandi populariseerimise metoodika (eelkõige merekultuuri vallas).

    Konverentsil esinemisest huvitatutelt on oodatud ettekande abstract ehk lühikokkuvõte (kuni pool A4 lehekülge) hiljemalt 9. septembril 2022 aadressil merearheoloogia@meremuuseum.ee. Ettekande pikkus on 20 minutit, millele lisandub arutelu. Osaleda saab ka üle veebi Zoomi vahendusel.

     Fotod: Eesti Meremuuseumi teadusjuht Hele Kiimann (Eesti Meremuuseum/ Kristi Sits), Eesti Meremuuseumisse toimetatud Lootsi laevavrakk (Eesti Meremuuseum/ Aron Urb).

    Meie veebilehe kasutamise jätkamisega nõustute veebilehe põhifunktsioonide toimimiseks ja kasutaja eelistuste salvestamiseks vajalike küpsiste kasutamisega.

    Save preferences More info