Teksti suurus

Reavahe kõrgus

Kontrastsus

Muud valikud

Liitu uudiskirjaga

    Polaarviktoriini võitnud noored käisid Arktikas

    Aprillikuu esimesel nädalal toimus noorte polaarekspeditsioon Arktikasse. Sellest võtsid osa üleriigilise polaarviktoriini, mille viis läbi Eesti Meremuuseumi juures tegutsev Eesti Polaarklubi, võitjad.  

    Teist korda läbiviidud noorte polaarekspeditsioon toimus 4.-10. aprillil 2022. Selle käigus jõudsid erakordse võimaluse saanud polaarviktoriini võitjad kogenud ekspertide saatel Norra, Soome ja Rootsi ning osalesid välitöödel Kilpsijärvel asuvas Helsingi Ülikooli polaarjaamas. 

    „Nädal aega polaartingimustes sealset eluolu uurivate teadlastega käsikäes on väärtuslik kogemus. Selle kava oli võrreldav päris teadusliku polaarekspeditsiooni omaga. Noored said tutvuda bioloogilise polaarjaama igapäevase tööga, aidata võtta proove ja viia läbi uuringuid subarktilisel Saanajärvil ning uurida polaarklubi ekspertide juhendamisel neile endile huvi pakkunud teemasid. Viimaste hulgas olid polaarjaama arhitektuur, keskkonna mõjud ja jätkusuutlikus, arktilist kliimat arvestavad rajatised ning traditsioonilise põhjapõdra kasvatamise kultuuri muutused,“ selgitas Eesti Polaarklubi tegevjuht Katrin Savomägi

    Ekspeditsioonist võtsid osa üleriigilise polaarviktoriini võitjad. Neid oli viis: Kohila Gümnaasiumi vilistlane Kevin Kristofer Laanmets, Rocca al Mare Kooli lõpetanud Saskia Krautman, Tallinna Prantsuse Lütseumi vilistlased Artur Raik ja Anni Joamets ning Tartu Tamme Gümnaasiumi lõpetanud Anel Neumann.

    „Polaarekspeditsioonil saime kogeda tõelist Arktikat, sellel osalemine andis hindamatu kogemuse kogu eluks“, ütles Kevin Kristofer Laanmets (Tallina Tehnikaülikool)

    „Praktiseerimine kuulsa Antarktika järvede uurija Enn Kaup juhendamisel oli kindlasti väärtuslik kogemus nii elus kui õpingutes“, jagas muljeid Anni Joamets (Tartu Ülikool)

    „Kõige meeldejäävam oli lumi. Alguses ma ei uskunud, kui meile öeldi, et Kilpisjärvil võib olla üle meetri lund. Aga tuli välja, et see oli tõsi. Ma arvan, et ma pole kunagi nii palju lund näinud“, rääkis Saskia Krautman (Tallinna Tehnikaülikool)

    „Ekspeditsioon andis mulle ainulaadse vaate nii polaarteadlaste kui ka saamide töö- ja igapäevaellu. Imestasin, kui paljudest erinevatest teadusharudest meil (polaar-) teadmisi ammutada oli; imetlusväärseimaks oli minu jaoks aga saami traditsioonide tugevus ning keskkonnateadlikkuse pagas“, tõi välja Anel Neumann (Tartu Ülikool)

    „Olen õnnelik, et sain võtta osa teadusreisist vahvas seltskonnas, maalilistes Skandinaavia mägedes“, selgitas Artur Raik (Tallinna Tehnikaülikool)

    Kooliõpilaste polaarekspeditsioonil osalemise võimalust pakkuv viktoriin toimus novembris 2019 ja jaanuaris 2020. Järgnevaks märtsikuuks kavandatud ekspeditsiooni pidi pandeemia tõttu edasi lükkama. Praeguseks on koolinoortest saanud üliõpilased. Eesti Polaarklubi poolt juhendasid üliõpilasi Enn Kaup, Mart Varvas, Mari Hunt ning Katrin Savomägi.

    Nii viktoriini kui ka ekspeditsiooni korraldas Eesti Polaarklubi koostöös Eesti Meremuuseumiga. Nende läbiviimisele panid õla lisaks muuseumile ja klubile alla Euroopa Komisjoni esindus Eestis, Haridus- ja Teadusministeerium ning mitmed eratoetajad. 

    Esimene taoline polaarviktoriin ja sellele järgnenud polaarekspeditsioon toimusid aastal 2017. 

    Fotod: Katrin Savomägi

    Meie veebilehe kasutamise jätkamisega nõustute veebilehe põhifunktsioonide toimimiseks ja kasutaja eelistuste salvestamiseks vajalike küpsiste kasutamisega.

    Save preferences More info