Teksti suurus

Reavahe kõrgus

Kontrastsus

Muud valikud

Liitu uudiskirjaga

    Meremuuseum autasustas Eesti merenduse ajalugu käsitlevate lõputööde autoreid

    Täna, 9. märtsil andis Eesti Meremuuseum pidulikult üle preemiad meie riigi merendusajalugu käsitletavate lõputööde autoritele. Üks neist annab tervikpildi senistest parvlaeva Estonia huku uurimustest ja teine tagab võimaluse eksponeerida tõetruult laevameeskonna nahkjalatseid.

    „Oleme loomas uut traditsiooni. Teist aastat otsime muuseumi asutamise aastapäeva eel neid, kes aitavad sellel jätkuda – neid, kes kõrgkooli lõputöös on Eesti merenduse möödanikku sukeldunud. Tunnustame lõputööde autoreid väärika panuse eest, et innustada nii neid endi ka kui teisi uutele uurimustele. Samuti loodame, et niiviisi saab meie seas olema aina rohkem inimesi, kes ei ole merenduse ega selle ajaloo suhtes ükskõiksed,“ ütles preemiate üleandmisel Eesti Meremuuseumi juht Urmas Dresen.

    Peapreemia summas 1000 eurot pälvis Eesti Mereakadeemia vilistlane Tauri Roosipuu magistritööga „Parvlaeva Estonia huku varasemate uurimistulemuste võrdlus seoses uute asjaoludega“.

    „Ajendi just taoliseks uurimuseks andsid aastatega tekkinud rohked spekulatsioonid ja ilmsiks tulnud uued asjaolud väga paljusid meist puudutava tragöödia kohta. Magistritööga panin kokku tervikliku ülevaate aastate jooksul tehtud uurimistest. Selleks tegin nende põhjaliku võrdluse ja samuti hindasin, kuivõrd uued asjaolud varasemaid uurimistulemusi mõjutavad. Kindlasti tegelen teemaga ka tulevikus edasi ja materjali hulka arvestades, ei ole välistatud, et sellest sünnib kunagi ka doktoritöö,“ sõnas igapäevaselt akadeemia kvaliteedijuhina töötav Tauri Roosipuu.

    Eripreemia summas 500 eurot sai Viljandi Kultuuriakadeemia vilistlane Tuuli Jõesaar  eripreemia magistritöö „Keskaegsete jalatsite valmistamismeetodid Kadrioru koge leiukompleksi näitel“ eest.

    „Ammune huvi naha kui materjali vastu ja aastatega kogutud teadmised toetasid, et pühendan sellele ka oma magistritöö. Suurepärase võimaluse selleks andsid koge erakordsed leiud. Magistritööna koostasin koge leiukompleksi kuuluvatest jalatsitest kataloogi, mis annab tulevastele jalatsiuurijatele hea ülevaate 13.-14. sajandi jalatsite ülesehitusest. Ka mul endal on kavas edasi minna doktoriõppesse ning jätkata keskaegsete jalatsite uurimist,“ rääkis põhiliselt nahkehistööde ja koduse nahaparkimisega vabakutselise käsitöölisena tegelev Tuuli Jõesaar.

    Eesti Meremuuseum alustas parimate merendusajaloo alaste lõputööde konkursiga aastal 2020. Tänavuste preemiate üleandmist, mille raames nende saajad tutvustasid enda magistritöid, saab järele vaadata Paksu Margareeta Facebooki kontol.

    Fotod: Meremuuseum, Aron Urb

    Meie veebilehe kasutamise jätkamisega nõustute veebilehe põhifunktsioonide toimimiseks ja kasutaja eelistuste salvestamiseks vajalike küpsiste kasutamisega.

    Save preferences More info