Teksti suurus

Reavahe kõrgus

Kontrastsus

Muud valikud

Liitu uudiskirjaga

    Avame näituse Antarktika järvede uurijast Enn Kaupist

    Alates 11. märtsist ootame jäämurdja Suur Tõll vöörigaleriisse uudistama näitust Antarktika järvede ökoloogia uurija Enn Kaupi saavutustest. Valmistasime väljapaneku ette koostöös meie muuseumi juures tegutseva Eesti Polaarklubiga.

    50 aastat tagasi, 2. märtsil 1972 jõudis Enn Kaup esmakordselt Antarktisele, et töötada meteoroloogina 17. Nõukogude Antarktika ekspeditsioonis. Sellest arenes välja elutöö Antarktika järvede ökoloogia uurijana. Pea kümnend hiljem, 1981. aastal väitles esimese eestlasena ta end teaduste kandidaadiks just neile pühendatud teadustööga.

    Enn Kaup on teadlasena osalenud mitte ainult Nõukogude, vaid ka Austraalia, India ja Tšiili Antarktika ekspeditsioonides (kokku üheksa ekspeditsiooni, sh kaks talvitumist). Üksi ja koos kolleegidega on ta hankinud uudseid teadmisi Antarktise järvedest ning neid avaldanud nii rahvusvaheliselt teaduslikes artiklites kui ka oma raamatutes ja teistes populaarteaduslikes kirjutistes. Viimati käis Enn Kaup Antarktikas reisijuhina 2018/2019 aastavahetusel.

    Lisaks heiskas Enn Kaup 9. novembril 1988 esimesena Antarktisel Eesti lipu.

    Näitusele valisime esemeid, mis annavad ülevaate, kuidas ja milliste saavutusteni on Enn Kaup jõudnud järveuurijana Antarktikas. Nende hulgas on näiteks tema raamatud ja spetsiaalselt polaaruurijatele toodetud 24-tunnise numbrilauaga kell. Samuti saab tutvuda Ennu kogutud erinevatest riikidest pärit vimplite, medalite ja dokumentidega. Viimaste seas on radiogramm, mille Ameerika Ühendriikide 37. president Richard Nixon saatis omaaegsetele talvitujatele.

    Näitus kannab pealkirja „Antarktika järvede ökoloogia uurija Enn Kaup 75“. Hoiame näituse avatuna 15. jaanuarini 2023.

    Selle näitusega avaneb muuseumil uus võimalus väikeste näituste tegemiseks jäämurdjal, kus seni on olnud ainult püsiekspositsioon. Seeläbi saame rikastada ja mitmekesistada külastajate elamusi.

    Foto: Enn Kaup mõõtmas atmosfäärset osooni Dobsoni osonomeetriga, kõrval päikesekiirguse andurite kalibreerimistoru (oktoober 1972).

    Meie veebilehe kasutamise jätkamisega nõustute veebilehe põhifunktsioonide toimimiseks ja kasutaja eelistuste salvestamiseks vajalike küpsiste kasutamisega.

    Save preferences More info