Teksti suurus

Reavahe kõrgus

Kontrastsus

Muud valikud

Liitu uudiskirjaga

    Algab rahvusvaheline digiarheoloogia konverents

    Eesti Meremuuseum korraldab 22.-23. oktoobrini 2020 Tallinnas rahvusvahelise konverentsi “Opportunities in Digital Exploration of Shipwrecks”, mis keskendub mitmesuguste digitaalsete meetodite kasutamisele veealuse kultuuripärandi uurimisel. Konverentsi saab jälgida ka Zoomi vahendusel.

    „Konverentsi korraldamisega soovime eelkõige luua ja arendada koostööd digitaalarheoloogia valdkonnas nii Eestis kui ka väljaspool,“ ütles konverentsi idee algataja, Eesti Meremuuseumi teadusjuht Hele Kiimann. „Meremuuseumi hiljutine ankeetküsitlus Eesti muuseumites näitas selgelt, et digitaalarheoloogia meetodeid on nii arheoloogiliste esemete kui ka museaalide uurimisel veel üsna vähe kasutatud. Seega peame õppima teineteiselt ning olemasolevat teadmist ka Eestisse sisse tooma,” sõnas Hele Kiimann.

    Uurimisobjektina on konverentsi fookuses vast renoveeritud Paksu Margareeta tähteksponaat keskaegse koge-tüüpi kaubalaeva vrakk. „Ka hiljutine COVID-19st tingitud eriolukord näitas ilmekalt vajadust digitaalsete meetodite arendamise järele, et pakkuda virtuaalseid kasutusvõimalusi. Samuti on detailne 3D mudel allveearheoloogilistes uuringutes omamoodi säilituskoopiaks ja abivahendiks modelleerijatele,“ selgitas teadusjuht Hele Kiimann.

    Konverents toob kokkku eksperte ülikoolidest, muuseumidest ja ametiasutustest Eestist, Soomest, Rootsist, Saksamaalt, Hollandist ja Suurbritanniast. Esimese päeva ettekanded Tallinna Linnaarhiivis keskenduvad digiarheoloogia meetoditele, nagu laserskanneerimine, fotogramm-meetria ja 3D printimine. Lisaks kohapeal viibivatele Eesti ettekandjatele esinevad teiste seas Zoomi vahendusel Hollandi IJsselcog uurija Wouter Waldus, Rootsi Meremuuseumi ekspert Håkan Thorén Vasa Muusuemist ning Ruotsinsalmi lahingut ja sellega seotud laevavrakke uurinud teadur Marcus Lepola Åbo Akademi ülikoolist.

    Paksus Margareetas toimuvates töötubades konverentsi teisel päeval saab kätt harjutada praktilisi ülesandeid tehes, näiteks panna arvutis kokku keskaegse kaubalaeva detaile. Töötoad viiakse läbi koostöös Eesti Sõjamuuseumiga.

    Eesti Meremuuseum on merearheoloogiaga tegelenud üle 40 aasta. Alates eelmisest aastast juhib muuseumi teadustööd Hele Kiimann, kelle uurimistööd rannarootsi aladest Eestis tunnustas Rootsi Kuninglik Gustav Adolfi Akadeemia Bernadotte’i stipendiumiga. Auhinna annab üle Rootsi kuningas Carl Gustav XVI 8. detsembril. Veel enne seda 19. novembril leiab Stockholmis aset maadeavastaja Adam Johann Krusensterni 250. sünniaastapäevale pühendatud teadusseminar, mille kaaskorraldajaks on Eesti Meremuuseum.

    Pilt: Ale Torkkel, Helsinki Metropolia University of Applied Sciences

    Meie veebilehe kasutamise jätkamisega nõustute veebilehe põhifunktsioonide toimimiseks ja kasutaja eelistuste salvestamiseks vajalike küpsiste kasutamisega.

    Save preferences More info