Teksti suurus

Reavahe kõrgus

Kontrastsus

Muud valikud

Liitu uudiskirjaga

    Maailma pagulaste päev “Suur põgenemine”

    12.30 Film “Balti saaga” (2000)
    Balti riikidest põgenes Teise Maailmasõja eest ligi miljon inimest. Filmis räägivad oma lood Eesti, Läti ja Leedu pagulased, kes jõudsid Suure põgenemise ajal kaluripaatidega Gotlandile.

    12.30 Rollimäng “Jõuluks oleme tagasi”
    On aasta 1944 ja sa oled sunnitud Eestist põgenema. Sinult võetakse su pass ja sa kaotad kõik oma asjad. Kuidas käitud? Eesti Meremuuseumi giidi juhatusel mängitakse läbi Teise maailmasõja pagulase teekond põgenikelaagrisse.

    13.30 Film “Kurbuse meri – lootuse meri” (2018), eestikeelsete subtiitritega
    Taani lühidokk Süüria perest, kes on sunnitud paadiga üle Vahemere põgenema, sest neid ähvardas kodumaal ISIS. Režissöörid Marianne Hougen-Moraga, Estephan Wagner.

    14.00 Andres Sööti film “Põgenemine” (1991)
    Haruldaste filmikaadritega tagasivaade eestlaste ja rannarootslaste Suurele põgenemisele Punaarmee eest Rootsi ja Saksamaale aastail 1943-1944.

    15.00 Ekskursioon “Suur paadipõgenemine”
    Eesti Meremuusuemi giid räägib 70 000 eestimaalase põgenemisest aastail 1943-1944. Rootsist tulevad muuseumis eksponeeritava põgenikupaadi lugu jagama Helmi Warg ja Li Suur Karlsson, kelle isa Hans Suur viis nad kaluripaadil Gotlandile. Ekskursiooni lõpetab haruldane filmiklipp Eesti 1944. aasta pagulastest, kes jõuavad laeval “Juhan” Stockholmi.

    16.00 Arutelu teemal “Pagulaskriisid Eesti ajaloos ja tänapäeval”
    1944. aasta Suure põgenemise ja kaasaegse pagulaskriisi käivitasid sõjad. Milline oli pagulaste teekond toona, kuidas näeb see välja nüüd? Milline oli Eesti põgenike vastuvõtt võõrsil? Kuidas korraldatakse pagulasabi tänapäeval? Pagulaskriiside üle arutlevad politoloog, 1944. aasta paadipõgenik Ilvi Cannon ja Süüria paadipõgenik Alaa, Okupatsioonide muuseumi näituste juht Sander Jürisson ning ÜRO Pagulasameti Põhja-Euroopa esinduse Eesti kõneisik Didzis Melbiksis. Vestlust juhib Meelis Niine Rahvusvahelisest Migratsiooniorganisatsioonist.

    Sissepääs muuseumipiletiga.

    17.00 “Saame tuttavaks!” Eesti ja nüüdisaja pagulastega est/eng

    Päeva lõpetame elava raamatukoguga muuseumi kohvikus Maru, kus vestluseks saab “laenutada” kaasaegseid ja Eesti pagulasi. Jutuajamise kõrvale pakuvad Eestis varjupaika saanud pagulased tasuta maitsvaid suupisteid ja karastavaid jooke.

    Sissepääs kohvikusse tasuta.

    Eesti Inimõiguste Instituudi näitus “Eesti rändeajastul” annab ülevaate Eesti suurematest sisse- ja väljarännetest viimase kahe sajandi jooksul.
    Virtuaalreaalsuse prillidega saab külastada kaasaegseid pagulaslaagreid Lähis-Idas, Sudaanis ja Ukrainas, kus on ajutise peavarju leidnud miljonid pagulased.
    Juurdepääs meremuuseumi juubelinäitusele “100 aastat kiilu all. Eesti lugu laevades 1918-2018”.

    Korraldajad: ÜRO Pagulasameti Põhja-Euroopa esindus, Eesti Meremuuseum, Eesti Pagulasabi, Eesti Inimõiguste Keskus, Rahvusvaheline Migratsiooniorganisatsioon, Eesti Inimõiguste Instituut ja Euroopa rändevõrgustiku Eesti kontaktpunkt.
    “Saame tuttavaks!” projekti kaasrahastavad Euroopa Liit Varjupaiga- , Rände- ja Integratsioonifondi kaudu ning EV Siseministeerium.

    Meie veebilehe kasutamise jätkamisega nõustute veebilehe põhifunktsioonide toimimiseks ja kasutaja eelistuste salvestamiseks vajalike küpsiste kasutamisega.

    Save preferences More info