Teksti suurus

Reavahe kõrgus

Kontrastsus

Muud valikud

Liitu uudiskirjaga

    Merefoorum: „Merinoorkotkaste tegevus kuni 1940. aastani ja vaade hilisemale merenduslikule noorsootööle“

    Merefoorum: „Merinoorkotkaste tegevus kuni 1940. aastani ja vaade hilisemale merenduslikule noorsootööle“

    Eesti Meremuuseum kutsub 24. oktoobril kell 19 Paksus Margareetas toimuvale merefoorumile „Merinoorkotkaste tegevus kuni 1940. aastani ja vaade hilisemale merenduslikule noorsootööle“.

    Skautlike, kodanikukasvatuslike ja rahvuslike eesmärkidega (poiste) noorteorganisatsioon Noored Kotkad asutati Kaitseliidu juurde 1930. aastal. 1940. aastaks oli see kasvanud oma umbes 1200 rühma ja 20 000 liikmega läbi aegade suurimaks vabatahtlikuks noorteorganisatsiooniks Eestis. Noortel Kotkastel oli ka mõningaid erialaseid harusid, millistest suurim ja koordineerituim oli merendus. Vastavate merirühmade liikmeid nimetati merinoorkotkasteks. Katusorganisatsiooni arengu taustal samuti järjest laienenud merinoorkotkaste tegevus omas 1930-ndate teisel poolel olulist rolli tulevaste tublide meremeeste ja mereväelaste üleskasvatamisel. Kahjuks katkestas kogu ülesehitustöö ja normaalse elukorralduse Nõukogude okupatsioon koos järgnenud dramaatiliste sõja-aastatega. 

    Lisaks põhiteemale heidame kerge pilgu ka sõjajärgsetele okupatsiooniaegsele organiseeritud merenduslik-laevanduslikule noorsootööle Eestis. Esimesed noorte mereringid asutati Eesti NSV-s pioneeride majade juures 1950-ndate lõpul ja eraldati iseseisvateks noorte meremeeste klubideks 1960-ndail. Klubide abil kasvas peale põlvkond merendushuvilisi. Taasiseseisvumise järgsete suurte majanduslike ja ühiskondlike muutuste tuules jäi mereklubide ressursimahukas laevanduslik tegevus enamasti kiratsema. 

    Esineb Eesti Meremuuseumi parimate merendusajaloo alaste tudengitööde konkursi 2023. aasta võitja Ander Asberg.

    Üritus on tasuta. Osalemiseks tuleb end registreerida.

    Registreeri merefoorumile

    Meie veebilehe kasutamise jätkamisega nõustute veebilehe põhifunktsioonide toimimiseks ja kasutaja eelistuste salvestamiseks vajalike küpsiste kasutamisega.

    Save preferences More info