Teksti suurus

Reavahe kõrgus

Kontrastsus

Muud valikud

Liitu uudiskirjaga

    Merefoorum: “Laevad Eesti lipu alla – reaalsus või ulme?”

    Eesti Meremuuseum kutsub rahvusvahelisel merenduspäeval, 28. septembril kell 19 Paksus Margareetas toimuvale merefoorumile „Laevad Eesti lipu alla – reaalsus või ulme?“. Arutelu keskendub küsimusele, missugused väljakutsete ees seisab Eesti merendussektor konkurentsivõime säilitamisel ja suurendamisel?

    Eesti kaubalaevastik oli sõdade vahelisel perioodil peaaegu pidevas kasvutendentsis. 1920. aastate keskpaigani toimus kasv peamiselt veel purjelaevastiku juurdekasvu arvel, pärast 1924. aastat asuti üha enam soetama aurulaevu. Laevastiku juurdekasvu osas mängis olulist rolli seadusandlus (laevahüpoteeke, laevaühinguid, mereharidust ja meremeeste registreerimist jt õiguslikke aspekte reguleerivad määrused ning seadused) ja laevaomanikele tehtud soodustused. 1930. aastate lõpuks oli Eesti kaubalaevastiku kogumaht 1000 elaniku kohta Läänemere äärsete riikide hulgas kolmandal ja maailmas seitsmendal kohal. 1940. aastal oli Eesti kaubalaevastiku registris 493 laeva. 

    Eesti taasiseseisvumise järel kuulutas Eesti valitsus Eesti Merelaevanduse Eesti omandiks ja moodustati riigiaktsiaselts RAS Eesti Merelaevandus, millele kuulunud 80 laeva hakkasid sõitma Eesti lipu all.  Pärast Eesti Merelaevanduse erastamist 1990. aastate teises pooles on Eesti lipu all sõitvate laevade arv tasapisi vähenenud. 2023. aasta seisuga sõidab Eesti lipu all 33 laeva, mille kogumahutavus on 500 GT või rohkem. Alates 2012. aastast on huvigrupid Eesti laevanduse konkurentsivõime tõstmiseks järjepidevalt tööd teinud. 2019. aastal sai Eesti merendussektori toetamiseks Euroopa Komisjonilt riigiabi loa. 2020. aastal võeti vastu seaduste pakett ja rahvusvahelise reisilaevanduse toetusmeede, mis võimaldab laevandussektorile maksuerisusi. Kõigi nende tegevuste eesmärgiks on julgustada rahvusvahelisi kauba- ja reisilaevandusettevõtteid Eesti lipu alla tulema, suurendades sellega Eesti konkurentsivõimet ja aidata kaasa majanduskasvule. 

    Programm

    18.30–19.00 Kogunemine Paksu Margareeta suurtükitornis (Pikk 70) 

    19.0019.10 Avasõnad: Eesti Meremuuseumi juht Urmas Dresen  

    19.10–20.30 Merefoorum „Laevad Eesti lipu alla – reaalsus või ulme? “: arutelu modereerib Eesti Meremuuseumi nõukogu esimees ja Eesti Mereakadeemia direktor Roomet Leiger, vestlevad Tallink Grupi juhatuse esimees Paavo Nõgene, kapten Tarmo Kõuts ning Kliimaministeeriumi meremajandusosakonna juhataja Jaak Viilipus 

    20.30-21.30 Vaba vestlus, kohvilaud 

    Registreerimine on lõppenud

    Meie veebilehe kasutamise jätkamisega nõustute veebilehe põhifunktsioonide toimimiseks ja kasutaja eelistuste salvestamiseks vajalike küpsiste kasutamisega.

    Save preferences More info