Teksti suurus

Reavahe kõrgus

Kontrastsus

Muud valikud

Liitu uudiskirjaga

    Eesti Meremuuseum korraldab rahvusvahelise konverentsi keskkonnaohtlikest laevavrakkidest

    7.–8. oktoobril toimub Lennusadamas rahvusvaheline teaduskonverents “Potentially hazardous wrecks and underwater cultural heritage – how to keep our seas clean and heritage safe?” (“Potentsiaalselt keskkonnaohtlikud vrakid ja veealune kultuuripärand – kuidas hoida meie mered puhtad ja pärand hoitud?“).
     
    “Potentsiaalselt keskkonnaohtlikeks vrakkideks peetakse ennekõike fossiilkütustel sõitvaid aluseid,” selgitas Eesti Meremuuseumi merearheoloog Ivar Treffner. “Eriti palju selliseid vrakke uppus Läänemerre I ja II maailmasõja ajal. Samas ei tulene potentsiaalne keskkonnaoht ainult kütusest, vaid ka vrakkidele kinni jäänud traalvõrkudest või siis laskemoonas ning seadmetes kasutatud ohtlikest ainetest nagu näiteks elavhõbe, valge fosfor jne.”
     
    Maailmas on teada üle 8500 potentsiaalselt keskkonnaohtliku vraki, millest rohkem kui 50 asub Eesti vetes. Samas ei ole need numbrid lõplikud, sest igal aastal leitakse üha uusi vrakke. Suur osa nendest vrakkidest on aga kantud veealuse kultuuripärandi hulka. Eesti Meremuuseumi korraldatud konverentsil arutletakse selle üle, kuidas vähendada vrakkide keskkonnaohtu nii, et pärand võimalikult puutumata jääks, aga otsitakse vastust ka küsimusele, mis hetkel on keskkond olulisem kultuuripärandi säilimisest.
     
    Parimaid praktikaid ja põnevaid kogemusi jagavad oma ala tippspetsialistid Eestist, Soomest, USAst, Maltalt ja Ühendkuningriigist.
     
    “Konverents on huvilistele tasuta, nii et ootame kõiki, keda paelub mere keskkond, arheoloogia ja ajalugu,“ lisas Treffner.
     
    Teaduskonverentsile registreerumine on avatud kuni 30. septembrini Eesti Meremuuseumi kodulehel meremuuseum.ee.

    Foto autor:  Jouni Polkko/Badewanne
    Fotol: NL allveelaev M-103.

    Lisainfo: Marge Rahu
    Turundus- ja kommunikatsioon
    Eesti Meremuuseum 
    +372 55660733

    Meie veebilehe kasutamise jätkamisega nõustute veebilehe põhifunktsioonide toimimiseks ja kasutaja eelistuste salvestamiseks vajalike küpsiste kasutamisega.

    Save preferences More info