Teksti suurus

Reavahe kõrgus

Kontrastsus

Muud valikud

Liitu uudiskirjaga

    Meremuuseum tunnustab asutamisaastapäeval üliõpilastöid

    Täna, 23. veebruaril täitub Eesti Meremuuseumi 89. asutamisaastapäev. Juba neljandat korda toimunud üliõpilastööde konkursi statuudi kohaselt kuulutatakse sel päeval välja parimad Eesti merendusajaloo teemalised uurimistööd. Vastavalt komisjoni hinnangutele otsustati 2023.a. parimate lõputööde konkursi võitjaks kuulutada Lisette Reinvarsi Tartu Ülikoolis kaitstud bakalaurseuse töö “Lootsi tänava laevavraki ehitus”. Lisaks tegid hindamiskomisjoni liikmed otsuse määrata eripreemiaTaavi Aegi Kaitseväe Akadeemiast kaitstud lõputööle “Meremiinid Eesti kaitsekavades aastatel 1920-1940”.

    Meremuuseumi eesmärgiks on innustada noori üliõpilasi ja teadureid uurima Eesti rikkalikku merendusajalugu. Tegemist on senimaani võrdlemisi vähe läbi uuritud valdkonnaga, mistõttu paljud uurimused teostatakse esmakordselt. Seetõttu kaasnevad merendusajaloo uurimisega noortele üliõpilastele ka teatud raskused, kuid avab jällegi huvitava ja meie kultuurilooga läbi põimunud maailma. Selliste uurimustööde toetamiseks ja järjepidavuse garanteerimiseks korraldab meremuuseum jub neljandat korda lõputööde konkursi. Tähelepanu väärib ka asjaolu, et seekordsele preemiale kandideeris kokku neli bakalaureuse taseme lõputööd. Nendest üks Tartu Ülikoolist ja kolm Kaitseväe Akadeemiast. Kõik seekordsed lõputööd on otseselt seotud ka meremuuseumi enda teadusosakonna uurimissuundadega. Lisette Reinvars uurimustöö Lootsi tänava vrakist kattub muuseumi allveearheoloogia teadustegevusega, Taavi Aeg uuris põhjalikult meremiinide tähtsust Eesti merekaitses 1920-1940, Mihkel Kembre merekindluste osatähtsust Eesti rannikukaitses 1920-1939 ja Markus Kiil Peipsi Laevastiku Divisjoni tegevust maailmasõdade vahelisel perioodil. Eelnimetatud tööde hindamiseks moodustati spetsiaalne hindamiskomisjon, mille liikmed tituleerisid lõputööde kvaliteedi heaks ja nõuetele vastavaks.
    Vastavalt komisjoni hinnangutele otsustati 2023.a. parimale lõputööde konkursi võitjaks kuulutada Lisette Reinvarsi Tartu Ülikoolis kaitstud bakalaurseuse töö “Lootsi tänava laevavraki ehitus”. Komisjon tõi töö puhul esile Lootsi vraki head ehituslikku analüüs, mis on varustatud rikkalikult mitmesuguste tabelite ja originaalse fotomaterjaliga. Samuti juhiti tähelepanu asjalikule terminoloogiale ja erialase kirjanduse läbi töötamisele.
    Hindamiskomisjoni liikmed tegid otsuse määrata eripreemia veel Taavi Aegi Kaitseväe Akadeemiast kaitstud lõputööle “Meremiinid Eesti kaitsekavades aastatel 1920-1940”. Aeg analüüsis enda uurimustöös arhiiviallikatele toetudes miiniväljade rajamise problemaatikat, nende iseloomu ja taktikalisi omadusi merekaitses. Tööle annab lisaväärtust esmakordne miiniväljade asetamine kaartidele, mis annab antud teema vastu huvi tundvatele inimestele hea visuaalse ettekujutuse sellest kuidas mereväe juhtkond planeeris Eestit kaitsta. Kindlasti saab nimetatud tööst tõmmata paralleele ka tänapäevase julgeoleku olukorraga merel.
    Olete kõik oodatud võidutöö ja eripreemia üleandmisele 12.03 kell 18:00 Eesti Meremuuseumisse, Paksu Margareetasse, kus Merefoorumi raames teevad nii Lisette Reinvas kui ka Taavi Aeg oma tööde ettekanded.
    Eesti Meremuuseumi algatatud üliõpilastööde konkursil võivad osaleda nii Eesti kui ka välismaa kõrgkoolides õppivad bakalaureuse- ja magistriastme tudengid, kelle Eesti merendusajaloo teemalisest lõputöö kaitsmisest pole möödas rohkem kui kaks aastat. 

    Üliõpilastööde konkursi statuut on Eesti Meremuuseumi kodulehel SIIN

    Statuut inglise keeles on SIIN

    Foto: 2022 aasta merendusajaloo alaste uurimistööde eripreemia võitja Ander Asberg koos Hindamiskomisjoni liikmete Enn Küng(Tartu Ülikool ja Eesti Meremuuseumi teadusnõukogu liige), Arto Oll(hindamiskomisjoni esimees ja Eesti Meremuuseumi teadur) ja Urmas Drsen(hindamiskomisjoni liige ja Eesti Meremuuseumi juht).

    Meie veebilehe kasutamise jätkamisega nõustute veebilehe põhifunktsioonide toimimiseks ja kasutaja eelistuste salvestamiseks vajalike küpsiste kasutamisega.

    Save preferences More info