Teksti suurus

Reavahe kõrgus

Kontrastsus

Muud valikud

Liitu uudiskirjaga

    Meremuuseum ootab tudengitööde konkursile Eesti merenduse ajaloole pühendatud lõputöid

    Eesti Meremuuseum kutsub kõrgkoolide vilistlasi taotlema rahalist preemiat 23. jaanuarini 2024 kestval Eesti merendusajaloo alaste lõputööde konkursil.

    „Kuigi läbi aegade on inimestele meri ja sellega seonduv suurt huvi pakkunud, on merendusajalugu kui eraldiseisev uurimisvaldkond siiski üsna noor ja kiirelt arenev teadusharu“, sõnab Eesti Meremuuseumi teadusjuht Hele Kiimann. Ta lisab, et eelnevat silmas pidades jätkab SA Eesti Meremuuseum merendusajaloo uurimise populariseerimist läbi 2020. aastal algatatud tudengitööde konkursi tunnustamaks tudengeid, kes Eesti merendusajaloo teemal uurimustöid koostavad.   

    Parimate merendusajaloo alaste lõputööde konkursi preemiafond on 2000€, mis jagatakse preemia saajate vahel asjatundjatest koosneva hindamiskomisjoni otsusest lähtuvalt. Konkursi tulemused kuulutab muuseum välja selle asutamise aastapäeval – 23. veebruaril 2024.

    „Suur osa meie väikese riigi kirjust ajaloost seotud rohkemal või vähemalt määral merendusega – Eesti, kui mereriigi merendusajaloos jagub uurimisväärset,“ sõnab mullusel konkursil eripreemia pälvinud Kaitseväe Akadeemia vilistlane Ander Asberg. „Iga uus lõputöö, mis puudutab meie mereajalugu, peab kindlasti jõudma ka Meremuuseumi poolt korraldatavale konkursile ja seda mitte ainult auhinna ootuses, vaid ka enda tööressursiga kogutud ja tekstiks vormitud hinnalise teabe veelgi paremaks ja professionaalsemaks talletamiseks,“ lisab ta. „Meremuuseumi inimeste suhtumist mereajaloo huvilistesse tuleb pidada igati südantsoojendavaks ja inspireerivaks,” lõpetab Asberg.

    Preemia saamiseks võib esitada diplomi-, bakalaureuse- ja magistritöö, mille kaitsmisest Eesti või välismaa ülikoolis pole möödas rohkem kui kaks aastat. Taotluse koos juhendaja arvamusega palume saata 23. jaanuariks 2024 e-postile hele.kiimann@meremuuseum.ee. Lisainfo konkursi statuudis Eesti Meremuuseumi kodulehel.

    Eesti Meremuuseum premeerib merendusajaloo alaseid lõputöid juba neljandat korda. Viimasel konkursil pälvis eripreemia Ander Asbergi Kaitseväe Akadeemias kaitstud uurimistöö „Merinoorkotkaste tegevus kuni 1940.aastani”. Diplomitöö keskendub noorsoo riigikaitse alasele kaasamisele Eesti Vabariigis 1930. aastatel. Hindamiskomisjon pidas töö peamiseks tugevuseks seni kasutamata allikmaterjali kasutamist, hõlmates nii arhiivisäilikuid kui ka perioodikat. Uurimistöö käigus läbi viidud intervjuud annavad mõtteainet ka selleks, kuidas tänasel päeval noori nii riigikatse kui ka merenduse ajaloo valdkonda kaasata.

    Foto: 2023. aasta parima lõputöö eripreemia saaja Ander Asberg ja Meremuuseumi direktor Urmas Dresen.

    Meie veebilehe kasutamise jätkamisega nõustute veebilehe põhifunktsioonide toimimiseks ja kasutaja eelistuste salvestamiseks vajalike küpsiste kasutamisega.

    Save preferences More info