Teksti suurus

Reavahe kõrgus

Kontrastsus

Muud valikud

Liitu uudiskirjaga

    Naissaare-teemaline kampaania rikastas meremuuseumi kogusid

    Seoses Naissaarele rajatava Meremuuseumi uue püsiekspositsiooni ja külastuskeskusega Nargen Nord, kuulutasime mai lõpus välja kogumiskampaania, et leida põnevaid fotosid, mälestusi ja esemeid Naissaare ajaloo erinevatest etappidest.

    Kogumiskampaania käigus jõudis meieni mitmeid kõnekaid materjale. Muuseumikogu sai Naissaare teemal väärtuslikku täiendust. Meieni jõudis:

    • Mõisakülas pööningut koristades leitud fotoalbum, mis kuulus 1928-1929. aastal Naissaarel teeninud ajateenija Mihkel Jõudne abikaasale. Albumis on 102 fotot, millest ligikaudu 43 on pildistatud Naissaarel. Nendel on kujutatud sadamat, tuletorni, suurtüki patareisid, kasarmuid, samuti leidub grupifotosid sõjaväelastest. Haruldasemad on kolm raudteega seonduvat ülesvõtet, mille sarnaseid meie muuseumi kogus varasemalt ei olnud.
    • Meieni jõudis teinegi mahukas (158 fotoga) album, kust leidsime 43 Naissaarel 1942-1944 aastal jäädvustatud fotot. Selle saatis meile koopiate tegemiseks Mariita Nybom. Album kuulus tema isale Harry Raele, kes teenis Naissaarel allohvitserina telefoni ja side alal. Pildid on tehtud tema isa ja teiste Põhjakülas elanud soome sõjaväelaste poolt. Meremuuseumi kogus selliseid fotosid ei olnud. Kujutatud on soome sõjaväelaste tegemisi saarel, purustatud hooneid, suurtüki patareisid, sadamat. Materjalid edastanud Nybom on ka ise tihedalt Naissaarega seotud. Ta ehitas abikaasaga sinna maja ja elas saarel aastatel 2006-2020.
    • Veel saadeti meile Tartust 21 fotot, mille omanik oli Naissaare komandant kapten Joosep Sild. Kõnekaim on foto, millel on Joosep Sild oma perekonnaga.
    • Meremuuseumini jõudis ka digikoopia Margus Mengelile kuuluvast akvarellist, kus on kujutatud Naissaare tuletorni enne 20. sajandit.

    Aitäh kõigile kogumiskampaanias osalejatele ning info levitajatele!

    Meie veebilehe kasutamise jätkamisega nõustute veebilehe põhifunktsioonide toimimiseks ja kasutaja eelistuste salvestamiseks vajalike küpsiste kasutamisega.

    Save preferences More info