Teksti suurus

Reavahe kõrgus

Kontrastsus

Muud valikud

Liitu uudiskirjaga

    Merepäevade programm Lennusadamas viib merele

    Üks Tallinna Merepäevade olulisemaid eesmärke on edendada merekultuuri ning tõsta inimeste teadlikkust merest ning meresõidust. Seepärast keskendub Lennusadamas pakutav Merepäevade programm tänavu rohkem päris meresõidule ja merelistele tegevustele.

    „Kõik huvilised saavad merele, igaühele leidub sobiv laev,“ kinnitas Merepäevade meretegevuste juht ning Lennusadama sadamaülem Lauri Väinsalu.

    Merepäevalisi sõidutavad nelja erinevat tüüpi alused: reisilaevad, suured ajaloolised purjekad, mootorpaadid ning väiksemad purjejahid. Lisaks leidub veel mitmesuguseid muid veesõidukeid. Näha saab ka Meremuuseumi vastselt renoveeritud esinduskaatrit Carry.

    Naissaarele viib Lennusadamast 48-kohaline mootorlaev Nargö. Alexandra, HiiuIngel, Lisette, Moonland ja teised purjekad viivad inimesi väljasõidule Tallinna lahele ning nende liikumise kiirus ning marsruut võivad olenevalt tuuleoludest varieeruda. Mootorpaadid on kiiremad ning nende liikumine ei sõltu nii palju tuule suunast. Laevade väljumise ja piletihindade kohta saab infot aadressilt https://www.tallinnamerepaevad.ee/meresoidud.

    Eskaadrisõit viib Piritalt Lennusadama kaudu Noblessnerisse

    Merepäevade suursündmus on eskaadrisõit ehk veesõidukite paraad, mis algab Pirita jahisadamast ning seilab piki Tallinna rannajoont ühiselt Lennusadama kaudu Noblessneri sadamasse. Paraadil osalemiseks tuleb oma alus eelnevalt kirja panna, kuna paraadi marsruut ristub Tallinna Sadama laevateega ning faarvaatri ületamine tuleb sadamaga kooskõlastada. Eskaadrisõidus osaleda soovijatel paluvad korraldajad meeles pidada, et tegemist ei ole võidusõiduga, vaid piduliku paraadiga. Seetõttu on oluline, et alused peaksid kinni ette antud sõidukiirusest ja kursist, sest siis on paraad turvaline ja kena ka pealtvaatajatele.

    Selfipunkt Tallinna lahel

    Et mereleminekul lisaks lõbusõidule ka päris eesmärk oleks, soovitavad korraldajad suunduda Tallinna lahele pildistamispunkti, kust Tallinna panoraami ehk „kilukarbisilueti“ kõige paremini kaadrisse saab. Kas seda pildistada koos autoportreega, sõpradega või niisama, jääb iga pildistaja oma otsustada. Selfipunkti juures tehtud pilte soovitavad korraldajad postitada teematrellidega #lennusadam, #tallinnamerepäevad ja #meremuuseum.

    Mereorienteerumine ja mootorpaadislaalom

    Võistluslikumat momenti pakuvad oma veesõidukiga Merepäevi väisavatele paadiomanikele mereorienteerumine ja paadislaalom. Viimases võisteldakse vigursõidurajal, mis tuleb kohtunike silme all läbida võimalikult kiiresti ning rada märgistavaid poisid riivamata. Erinevalt eelmisest paatide vigursõidust on Merepäevade slaalom ainult mootorpaatidele ja jettidele. Slaalom toimub 16.07 kell 12-14.00 ning osavõtuks tuleb registreeruda FB vastava sündmuse kaudu https://www.facebook.com/events/1694116807702965. Vigursõiduvõistluse ohutuse tagavad Tallinn SAR vabatahtlikud merepäästjad. Pealtvaatajad saavad võistlust jälgida Lennusadama kailt ja jahisadama kohviku terrassilt.

    Mereorienteerumine on võistlus, mille osalejad võivad läbi teha neile sobival hetkel ükskõik millal merepäevade jooksul. Vastava äpi abil tuleb Tallinna lahel navigeerida erinevatesse asukohtadesse ning täita seal mitmesuguseid ülesandeid. Merepäevade mereorienteerumine on eelkõige mõeldud oma veesõidukiga osalejatele, kuid kokkuleppel meretakso või tellimuspurjeka omanikuga pole võimatu rada läbi teha ka renditud paadiga. Parimatele merelised auhinnad.

    Pealtvaatajaks purjetamisvõistlustele

    Üheks heaks põhjuseks Merepäevade ajal merele minna on ka purjetamisvõistlused. ja eriliste inimeste purjesõidud ehk purjetamine erivajadustega inimestele. Merepäevade aegu toimub Tallinna lahel purjetamisvõistlus Tallinn Race. Kõige parem on võistlust jälgida Lennusadama jahisadama kohviku terrassilt. Oma veesõidukilt purjetamisvõistlusi vaadates tuleb jälgida, et pealtvaatajad ei satuks võistlusrajale ega segaks võistlejaid, see tähendab, ei sunniks neid muutma kurssi ega sõidukiirust. Kõige tähelepanelikum tuleb olla stardi- ja finišiliini lähedal ning raja pöördemärkide juures. Et purjekad liiguvad võistluse ajal kogu võistlusala ulatuses, pole ettevaatus liiast ka mujal võistlusraja läheduses.

    Meretakso teeb ringsõite Tallinna lahel

    Traditsiooniliselt teeb Merepäevade ajal Tallinna lahe kruiise ka Meretakso. Umbes pooletunnine ringsõit viib Linnahalli ja Tallinna Sadama Kruiisikai juurde. Meretakso väljub Lennusadama jahisadamast, pardale pääseb elava järjekorra alusel, pileteid saab ainult kohapealt.

    Lennusadama väliala mereharidusprogramm ja muuseumilaevad

    Läbi Merepäevade on avatud ka Meremuuseumi Lennusadama muuseumilaevad, sadama välialal toimub mitmekesine programm. Mootorlaeval Mojito toimub Mari Jürjensi kontsert. Lennusadamas teevad Tallinn SAR vabatahtlikud merepäästjad ja PPA päästjad õppuse, mille käigus mängitakse läbi päästeoperatsioon merel.

    Kogu merepäevade mereprogramm ja piletiinfo on leitav aadressilt https://www.tallinnamerepaevad.ee/meresoidud.

    Meie veebilehe kasutamise jätkamisega nõustute veebilehe põhifunktsioonide toimimiseks ja kasutaja eelistuste salvestamiseks vajalike küpsiste kasutamisega.

    Save preferences More info