Teksti suurus

Reavahe kõrgus

Kontrastsus

Muud valikud

Liitu uudiskirjaga

    Inglise aurik Sirius väljus esimesele Atlandi ületusele Corkist New Yorki

    Täna, 185 aastat tagasi, alustas aurulaev esimest korda reisi üle Atlandi ookeani. 4. aprillil 1838. aastal väljus Iirimaalt Corki sadamast 45 reisijaga pardal ratasaurik „Sirius“, jõudes 18 päeva hiljem  (22. aprillil) New Yorki („Siriuse“ kiiruseks oli 8 sõlme). Purjelaevadel kulus sama vahemaa läbimiseks 40 päeva. Ehkki kuuldused, nagu „Siriuse“ esimesel Atlandi ületusel oleks süsi otsa lõppenud ja reisi jätkamiseks tuli laeva mööblit ja maste põletada, ei vastanud tõele, oli „Siriuse“ reis inspiratsiooniks Jules Verne’i raamatu „80 päevaga ümber maailma“ süžeele.

    Ratasaurik „Sirius“ ehitati 1837. aastal Šotimaal Leithis Robert Menzies & Sons laevatehases Saint George Steam Packet kompaniile. Puitkerega ratasaurik oli 54,4 m pikk ja 7,8 m lai. Laeva kogumahutavus oli 703 brt ning masina võimsuseks oli 500 hj ning maksimaalseks kiiruseks 12 sõlme. Aurik hakkas valmimise järel sõitma London–Corki liinil, kus ta tegi esimese reisi augustis 1837.

    Samal ajal „Siriuse“ valmimisega ehitasid kaks aurulaevandusettevõtet aurikuid eesmärgiga alustada Atlandi-ülest aurulaevaliiklust. Briti-Ameerika kompanii auriku „British Queen“ ehitus aga jäi ajas maha, kuna tema masinaid ehitanud ettevõte läks pankrotti. Great Western Steamship Company poolt ehitatud ratasaurik „Great Western“ valmis 1838. aasta aprilliks, mille peale Briti-Ameerika kompanii tegi „Siriuse“ omanikele ettepaneku prahtida aurik üle Atlandi sõiduks, et võistelda „Great Westerniga“. „Sirius“ jõudiski New Yorki päev varem kui „Great Western“, kuid laev oli siiski liialt väike Atlandi-üleste sõitude jaoks.

    Pärast teistkordset ookeani ületust läks aurik tagasi oma algsete omanike kätte ning jätkas sõite liinil Cork–Glasgow. „Sirius“ hukkus 16. jaanuaril 1847 tihedas udus Ballycottoni lahes kalju otsa sõites, olles reisijate ja kaubaga teel Glasgowst Corki. 91 pardal viibinust 20 hukkus, kuna laeva ainus päästepaat koormati üle. Teised reisijad ja meeskonnaliikmed aidati päästeliini abil lähedal asuvale rannikule.

    Ratasaurik „Sirius“, graafiline leht, Allex Kütt 1971 (MM 1708:20 K)
    Ratasaurik „Siriuse“ käilakujuks oli Newfoundlandi koer (Sirius – koera täht), kes hoidis oma esikäppade vahel täht. Käilakuju on vrakilt üles tõstetud ja asub Hulli meremuuseumis. Foto: Teele Saar, 2018.

    Meie veebilehe kasutamise jätkamisega nõustute veebilehe põhifunktsioonide toimimiseks ja kasutaja eelistuste salvestamiseks vajalike küpsiste kasutamisega.

    Save preferences More info