Teksti suurus

Reavahe kõrgus

Kontrastsus

Muud valikud

Liitu uudiskirjaga

    Jäämurdja “Suur Tõll” saabus tagasi kodusadamasse Tallinna Lennusadamas

    Täna, 13. märtsil kell 15:00 jõudis jäämurdja  “Suur Tõll” tagasi kodusadamasse Tallinna Lennusadamas. Laev väljus laevaremondifirma BLRT sadamast hommikul kl 10.50. Pukseerimist soosis ka ilm ning jäämurdja jõudis suuremate vahejuhtumiteta kodusadamasse. Kuna „Suur Tõll“ on muuseumilaev, ei ole laeval meresõidukõlblikku peamasinat ning laeva aitasid tagasi tuua puksiirifirma Alfons Håkans puksiirid, laeva toomist juhtis Eesti Lootsi mereloots Indrek Sülla. Meremuuseumi tiim alustas kohe laeva koristustöid ning juba teisipäevast on „Suur Tõll“ taas külastajatele avatud.

    Dokis said tehtud kõik plaanitud hooldustööd, ebameeldivaid üllatusi ei ilmnenud. Korralise hoolduse käigus kontrolliti üle kogu laevakere, aluse veealune osa puhastati, vajadusel teostati ka vähesel määral keevitustöid ning veealune osa värviti.  Vahetati ja värviti ka ankrupeli vundament ning korrastati elektrikaablite ühendusi.

    Jäämurdja Suur Tõll on Eesti kõige vanem ja väärikam muuseumlaev ja on üks kolmest Läänemerel säilinud 20. sajandi alguse aurik-jäämurdjast. Laev ehitati 1914. aastal Vulcan Werke AG laevatehases keiserlikul Saksamaal Stettinis (tänapäeval Szczecin, Poola).

    Kunagi maailma võimsaimate jäämurdjate sekka kuulunud aurik on sõitnud nii Tsaari-Venemaa, Soome, Nõukogude Liidu kui ka Eesti Vabariigi lipu all ning kandnud nimesid Tsar Mihhail Fjodorovitš, Volõnets, Wäinämöinen ja Suur Tõll.

    Pikem ülevaade Suure Tõllu ajaloost leiab siit: Jäämurdja lugu – Lennusadam (meremuuseum.ee)

    Meie veebilehe kasutamise jätkamisega nõustute veebilehe põhifunktsioonide toimimiseks ja kasutaja eelistuste salvestamiseks vajalike küpsiste kasutamisega.

    Save preferences More info