Teksti suurus

Reavahe kõrgus

Kontrastsus

Muud valikud

Liitu uudiskirjaga

    Aarma ja Kilmi näitavad Lennusadamas uue filmi treilerit

    Filmirežissööride Kiur Aarma ja Jaak Kilmi koostöös on valmimas film 81 aasta eest Juminda poolsaare lähistel lahvatanud meretragöödiast. Selle treilerit näitavad nad Lennusadama muuseumimajas laupäeval, 15. oktoobril.

    Valmiv film räägib Juminda miinilahingust – ühest maailma lähiajaloo ohvriterohkeimast merelahingust. Augustis 1941 viis see loetud tundidega märga hauda Soome lahes üle 15 000 inimese ja ligikaudu poolsada laeva. 

    Olgugi et tegu on hukkunute arvult koletu sündmusega lausa maailmaajalooliselt, on see tragöödia oma peaaegu hoomamatus mastaabis olnud nii Läänemere-äärsetele rahvastele kui muule maailmale väheteada. Uues filmis saavad merepõhja unustatud dramaatilised lood taas pinnale ja mõned neist lõpuks ka punkti. 

    Film Juminda meretragöödiast on ennekõike inimeste lugu. Seda jutustavad osalenute hääled, mis isekeskis põimuvad – vähemalt neljas keeles, milles inimesed neil traagilistel öödel Soome lahel kõnelesid, karjusid, käskisid, palvetasid, kartsid, raporteerisid või appi hüüdsid.

    Uus film võib jõuda ekraanidele tuleval aastal. Filmi treilerit on võimalik vaadata koos autoritega Lennusadama muuseumimajas laupäeval, 15. oktoobril kell 15. Seejärel saab Jaak Kilmi ja Kiur Aarma saatel tutvuda ka sealsamas avatud näitusega „Põrgu Läänemerel. Juminda meretragöödia 1941“. Osalemiseks on vaja registreeruda meremuuseumi kodulehel hiljemalt 14. oktoobril ja sündmuse päeval soetada muuseumipilet.

    Foto: Kiur Aarma ja Jaak Kilmi koos teiste näituse „Põrgu Läänemerel. Juminda meretragöödia 1941“ autoritega selle avamisel 28. augustil 2021 (Eesti Meremuuseum/ Hendrik Osula).

    Meie veebilehe kasutamise jätkamisega nõustute veebilehe põhifunktsioonide toimimiseks ja kasutaja eelistuste salvestamiseks vajalike küpsiste kasutamisega.

    Save preferences More info