Teksti suurus

Reavahe kõrgus

Kontrastsus

Muud valikud

Liitu uudiskirjaga

    Eesti Meremuuseum sai õiguse taastada Naissaare ajalooline raudtee

    Viimsi Vallavolikogu andis oma 12. aprilli 2022 istungil Eesti Meremuuseumile õiguse taastada Naissaarel asuvat militaarpärandit. Seeläbi võib teostuda saare kogukonnaga käsikäes koostatud visioon, mis näeb ette ajaloolise raudtee ja sellega seotud hoonete kasutamist tuleviku külastuskeskusena Nargen Nord.

    Viimsi abivallavanema Nikolai Bentsleri sõnul on Meremuuseumi plaan ambitsioonikas ja väärikas võimalus Eesti militaarajaloo säilitamiseks. „Tänu Lennusadama rajamisele omab Meremuuseum kogemusi militaarajalooga objektide taastamisest ning kohandamisest atraktiivseks turismisihtkohaks. Naissaarel paiknev raudteetaristu on osa Peeter Suure merekindlusest koos Venemaa keisri Nikolai II käsul rajatud vesilennukite angaariga. Projekti realiseerumise tulemusel moodustuks seeläbi terviklik kompleks. Mul on hea meel, et kohaliku kogukonnaga on leitud selles projektis ühine keel, et Nargen Nord on väärtuslik nii kogukonnale kui ka turistidele, kes siia jõuavad.“

    Volikogu otsus seab Eesti Meremuuseumi kasuks hoonestusõiguse osade Naissaarel asuva Peeter Suure merekindluse koosseisu kuuluvate raudtee lõikude osas. See annab muuseumile võimaluse teostada kogukonnaga koostöös kavandatud militaarpärandi taastamise ja uuesti kasutusele võtmise projekti, kuhu lisaks raudteele võivad kuuluda eraomandis olevad kunagine ohvitseride kasiino ja patarei 10A.

    „Projektiga Nargen Nord astub Naissaar 21. sajandisse, veidi hilinenult, kuid väärikalt. Kui seni oleme oma külalistele õhinapõhiselt tutvustanud  üha enam lagunevat militaarpärandit, siis Meremuuseumi suurinvesteering muudab need tänapäevaseks muuseumiks. Hävimisohust päästetakse sõjaajaloo mitmed olulised hooned. Taastatud kitsarööpmelisest raudteest ei saa ainuüksi haruldane vaatamisväärsus terves Euroopas, vaid igapäevane liiklustee turistidele ja saareelanikele. Nii väheneb  looduspargis oluliselt vanade militaarveokite kasutamine. Naissaarlaste kogukond soovib Meremuuseumi plaanitu elluviimisel igati toetada,“ kinnitas Naissaare saarevanem Toomas Luhaäär.

    Plaanitu kohaselt saavad nii kohalikud kui ka külastajad taas saare põhja ja lõuna osa vahel mööda raudteed sõita. Kasutusele võetav veerem saab olema keskkonnasäästlik ja kaasaaegne. Raudteega tihedalt seotud ehitised – ohvitseride kasiino ja patarei 10A – võivad kujuneda vastavalt külastuskeskuseks ja kahekorruseliseks ekspositsiooniks, mis hakkab kajastama Naissaare merekindluse ajalugu.

     „Meie eesmärgiks on ühtlasi taastada ka ajalooline seos Lennusadama ning Naissaare vahel, sest Esimese maailmasõja eel kuulusid siin ja seal poolt Tallinna lahte paiknevad militaarrajatised ühe merekindluse koosseisu. Viimastel aastatel ongi peamine laevaliiklus Naissaarele käinud läbi Lennusadama. Lähitulevikus tuleb jõuda nii kaugele, et projektis kavandatud ehitised on taastatud ja neid on võimalik külastada kõigil huvilistel, astudes saare sadamas rongile. Seda meie muuseumi külastuskeskus Nargen Nord tagabki,“ selgitas Eesti Meremuuseumi juht Urmas Dresen.

    Saadud hoonestusõigus annab muuseumile ja kogukonnale võimaluse valmistada ette projekti avalik esitlus, mida on oodata tänavu suvel.

    Fotod: Eesti Meremuuseumi juht Urmas Dresen esitlemas projekti Viimsi Vallavolikogu liikmetele

    Meie veebilehe kasutamise jätkamisega nõustute veebilehe põhifunktsioonide toimimiseks ja kasutaja eelistuste salvestamiseks vajalike küpsiste kasutamisega.

    Save preferences More info