Teksti suurus

Reavahe kõrgus

Kontrastsus

Muud valikud

Liitu uudiskirjaga

    Ootame rändnäitusele Tallinna tuletornide ajaloost

    Tänavu veebruaris on Ülemiste keskuses võimalik uudistada pealinna sihi ülemise ja alumise tuletorni lugu. Seda jutustab Eesti Meremuuseumi ja Lasnamäe Linnaosa Valitsuse koostöös valminud rändnäitus „Lasnamäe märgutuled. Tallinna tuletornide lugu“.

    „Lasnamäe veerul asuvad tuletornid on mänginud olulist rolli Eesti merendusajaloos ning on tuttavad igale tallinlasele. Mitu Lasnamäe tänavat on saanud oma nimed tänu tuletornidele ning mul on hea meel, et paljudel ajaloohuvilistel avaneb võimalus teha lähemat tutvust Tallinna tuletornide väärika ja põneva ajalooga,“ ütles Lasnamäe linnaosavanema kohusetäitja Anu Aus.

    Tallinna sihi alumine tuletorn ehk Valge majakas on ehitatud 1836. aastal. Tallinna ülemise tuletorni ehk Punase majaka hoone kerkis Lasnamäele mõnevõrra hiljem, 1896. aastal. Pikast teenistusest ja kahest maailmasõjast hoolimata aitavad mõlemad tuletornid jätkuvalt Tallinna lahel navigeerimisel ning töötavad ööpäevaringselt. 

    „Pea igas pealinna asumis võib leida Eesti merekultuuri pärleid. Sellised näitused, nagu avatud, aitavad neid märgata ja hoida. Mida täpsemalt teame, mis oli meie kodulinnas aastakümnete ning sajandite eest, seda paremini oma kodulinna ka väärtustame. Merenduspärandi hoidmine ja teadvustamine on Tallinnale kui iidsele merelinnale igati kohane tegevus,“ ütles Eesti Meremuuseumi juht Urmas Dresen.

    Näitusel näeb mõlema tuletorni mudelit ning arvukaid arhiivifotosid ja -dokumente, mis tervikuna annavad ülevaate nende põnevast möödanikust ja tegusast tänapäevast. Kõik tekstid on saadaval eesti ja vene keeles.

    Rändnäitust saab külastada Ülemiste keskuses kuni veebruari lõpuni. See on külastajatele tasuta. Tänavuse kevade jooksul liigub näitus edasi veel mitmesse Lasnamäe kaubanduskeskusse.

    Fotod: Eesti Meremuuseum, Lasnamäe Linnaosa Valitsus.

    Facebookis: üritusest Lennusadama ja Paksu Margareeta kontol

    Meedias:

    Meie veebilehe kasutamise jätkamisega nõustute veebilehe põhifunktsioonide toimimiseks ja kasutaja eelistuste salvestamiseks vajalike küpsiste kasutamisega.

    Save preferences More info