Teksti suurus

Reavahe kõrgus

Kontrastsus

Muud valikud

Liitu uudiskirjaga

    Meremuuseumi teadur sukeldus rahvusvahelise meeskonnaga flöidile

    Rahvusvaheline meeskond sukeldus uuesti Soome lahe suudmest eelmisel aastal avastatud haruldasele flöit-tüüpi laevavrakile. Laeva ahtrist leiti graveering, mis tõenöoliselt märgib laeva ehitusaastat 1636.

    „Badewanne rahvusvaheline sukeldumistiim avastas erakordselt hästi säilinud laeva eelmisel aastal Soome lahe suudmest Hiiumaast põhjas 85 meetri sügavuselt. Nüüd tegime vrakil mõõtmistöid ja salvestasime materjali 3D mudeli täiendamiseks. Selle suve välitöö paljastas ka laeva pea 400-aastase vanuse ning luige kujutise, mis oli laeva nimeks,” rääkis Eesti Meremuuseumi merearheoloogide meeskonnaga liitunud Ivar Treffner. „Kuna tol ajal oli suur osa Euroopa elanikkonnast kirjaoskamatu, siis ei kantud laevale nime, vaid kujutis, mis kirjeldas laeva nime. Luigega seotud nimed, nagu näiteks “Valge Luik”, olid flöitidel väga tavapärased,“ selgitas Treffner.

    Laeva ajaloo edasise uurimisega tegelevad koostöös sukeldujatega merearheoloogid Soomest, Hollandist ja Rootsist. Laevast valmib ka dokumentaalfilm „Flöit“, mida toodab Soome produktsioonifirma Handle Productions.

    “Flöit oli 17. sajandil väga levinud laevatüüp ning teda peetakse ka üheks Hollandi “kuldse ajastu” ehk majandusliku õitsengu põhjuseks. Hoolimata flöitide arvukusest ei ole aga nende laevade sisemisest ehitusest ning elust-olust pardal tänaseks väga palju teada. Seetõttu on niivõrd hästi säilinud flöidi vrakk arheoloogidele ülimalt väärtuslikuks uurimismaterjaliks,” lisas Ivar Treffner.

    „Võrreldes Paksus Margareetas nähtava 14. sajandi algusest pärit koge-tüüpi laevaga, on flöit märksa hilisem, suurem ja mahukam laevatüüp, mida oma heade omaduste tõttu ehitati ja kasutati Põhja-Euroopas palju,“ kommenteeris Eesti Meremuuseumi teadur Priit Lätti.

    Läänemeres asuvate laevavrakkide, pinnavormide ja elustiku kohta saab täiendavalt teada kuni 1. augustini Lennusadamas avatud kogupere näituselt „Läänemeri maailmameres“. Seoses katuseremonditöödega on Lennusadam avatud: T-R 10-17, L-P 10-19, esmaspäeviti suletud. Paks Margareeta on avatud E-P 10-19.

    Fotod flöidist: Badewanne C Handle Productions 2021;
    laeva joonis: Niklas Eriksson C Handle Productions 2021.

    Meie veebilehe kasutamise jätkamisega nõustute veebilehe põhifunktsioonide toimimiseks ja kasutaja eelistuste salvestamiseks vajalike küpsiste kasutamisega.

    Save preferences More info