Teksti suurus

Reavahe kõrgus

Kontrastsus

Muud valikud

Liitu uudiskirjaga

    Paks Margareeta võitis üleeuroopalise digitaalse kultuuripärandi auhinna

    20. novembri õhtul välja kuulutatud üleeuroopaline „Heritage in Motion“ auhind omistati Paksu Margareeta digilahendustele. 22 osalejast oli auhinnale kandideerima valitud 10 nominenti.

    Sel aastal erandlikult üle interneti toimunud tseremoonial anti välja auhinnad neljas kategoorias, mis hindasid innovaatilisi kultuuripärandiga seotud multimeedialahendusi. Kõikide kategooriate nominendid osalesid peaauhinna „The Best Achievement Award“ valimisel.

    Võitja, Paksu Margareeta uue püsiekspositsiooni „Meri tornis“, kuulutas välja žürii esimees Wolter Braamhorst sõnadega: „Innovatsioon hoiab kultuuripärandi elus, kuid ainult tehnoloogiast ei piisa. Kultuuripärand seisneb kogukonnas, inimestes ja kõiges selles, mis meil on ühist. Me otsisime uusi viise, kuidas lugusid räägitakse ja seeläbi kultuuripärandit jagatakse. Žüriile avaldas eriti muljet üks projekt, mis suutis erinevaid tehnoloogiaid kombineerida ja rääkida lugusid kaasahaaraval viisil“.

    Paksu Margareeta digitaalsed ja audiovisuaalsed lahendused valmisid koostöös stuudioga Platvorm. Konkurssi „Heritage in Motion“ korraldavad Euroopa Muuseumide Akadeemia, Europa Nostra ja Europeana.

    Eesti Meremuuseum on Paksu Margareeta uue püsiekspositsiooniga võitnud veel teise koha üleeuroopalisel jätkusuutliku kultuuriturismi konkursil (The Destination of Sustainable Cultural Tourism Awards 2020) mere-,  ranniku- ja veepärandi kategoorias. Kandidatuur on esitatud ka Euroopa Liidu kõrgemaile kultuuripärandi auhinnale Europa Nostra, mille nominendid selguvad detsembri alguses. Varem on Eesti Meremuuseum selle auhinna võitnud Lennusadama avamisel.

    Eesti auhind Kuldmuna anti Paksu Margareeta ekspositsiooni graafilise disaini eest Polaar Studiole ja digilahenduste eest Platvormile. Aasta Turismiteo auhinna omistas muuseumile Tallinna Ettevõtlusamet ja Aasta teo tiitli Eesti Pimedate Liit. Muinsuskaitseamet tunnustas Paksu Margareeta hoonetekompleksi restaureerimist ja keskaegsele koge vrakile väärika ja atraktiivse ekspositsioonipinna rajamist Aasta teo nominatsiooniga.

    Paks Margareeta on hoonete kategoorias jõudnud Aasta Ehitusprojekti konkursi lõppvooru, mille võitjad kuulutatakse välja 25. novembril. Eesti Arhitektide Liidu ja Eesti Sisearhitektide Liidu aastapreemiad, mille nominentide seas on samuti Paksu Margareeta projekt, tehakse teatavaks 9. detsembril. Käimas on ka Eesti muuseumide aastaauhindade konkurss.

    Paks Margareeta oli suuremahulisteks ümberehitustöödeks ja uue ekspositsiooni loomiseks suletud ligi kaks aastat. Muuseum taasavati külastajatele pea aasta tagasi, 29. novembril 2019. Arendusprojekti toetas Ettevõtluse Arendamise Sihtasutus Euroopa Regionaalarengu Fondist. Erilahendusi ligipääsetavuse loomiseks toetas Kodanikuühiskonna Sihtkapital ja EV100.

    Auhinnatseremooniat saab järele vaadata: https://youtu.be/UfdUO7WvbiA

    Meie veebilehe kasutamise jätkamisega nõustute veebilehe põhifunktsioonide toimimiseks ja kasutaja eelistuste salvestamiseks vajalike küpsiste kasutamisega.

    Save preferences More info