Teksti suurus

Reavahe kõrgus

Kontrastsus

Muud valikud

Liitu uudiskirjaga

    Meremuuseum asus uurima laevavrakki Kadrioru ranna lähistel

    3. septembril leidsid Kadrioru ranna lähistel meres aset Eesti Meremuuseumi välitööd koostöös Tuukritööde OÜga. Uuriti kalda lähistel asuva seni dateerimata purjelaeva vrakki.

    “Nähtavus oli suhteliselt halb ning vrakk oli oodatust enam liiva sees, mis tegi ka mõõdistustööd keeruliseks,” sõnas Meremuuseumi arheoloog Priit Lätti. Ta lisas, et plaanitult tuleb vrakile kvaliteetsete fotode ja videomaterjali filmimiseks tagasi pöörduda.

    Eesti Meremuuseumi teadusjuht Hele Kiimann: “Järgmiseks kooskõlastame Muinsuskaitseametiga edasise uurimisplaani, seal hulgas puiduproovide võtmise dendrokronoloogiliseks analüüsiks, mis lubab meil määrata laeva vanust ja võimalikku päritolu”. Kiimanni rääkis, et edasiste tööde käigus püütakse hinnata ka ilmastikutingimuste ja laevade käigulainete mõju vrakile.

    Tuukritööde OÜ juhi Kaido Peremehe sõnul oli umbes 20-meetrise laevavraki asukoht varasemast teada, kuid põjalikumaid uuringuid ei ole vrakil seni tehtud.

    Eesti rannikulähedastes vetes asub üle tuhande laevavraki, millest valdav enamus on lähemalt uurimata. “Meremuuseumi ambitsioon on rikastada meie teadmist veealusest kultuuripärandist, kasutades nii paikvaatlust kui võttes appi ka digiarheoloogia, et see teadmine muuseumikülastajateni viia,” lisas Hele Kiimann.

    Eesti Meremuuseum on merearheoloogiaga tegelenud Eesti vetes ja maismaal 1978. aastast. Esimesed välitööd toimusid Hiiu madalas ja Saaremaa lähistel. Fotod välitöödest 3.09.2020 Aire Eder; Eesti Meremuuseum.

    Meie veebilehe kasutamise jätkamisega nõustute veebilehe põhifunktsioonide toimimiseks ja kasutaja eelistuste salvestamiseks vajalike küpsiste kasutamisega.

    Save preferences More info