Teksti suurus

Reavahe kõrgus

Kontrastsus

Muud valikud

Liitu uudiskirjaga

    Paksu Margareeta avamist tunnistas mitu tuhat inimest

    Eesti Meremuuseumi uut püsiekspositsiooni Paksus Margareetas külastas lisaks tuhatkonnale kutsutud külalisele esimesel avapäeval ligi 1000 muuseumihuvilist.

    Muuseumi pidulikul avamisel osalesid kultuuriminister, Riigikogu liikmeid, suursaadikuid, merendusorganisatsioonide ja teiste mäluasutuste juhte ning õhtusel vastuvõtul muuseumi ehitamisele ja püsiekspositsiooni rajamisele kaasa aidanud partnerid.

    Kultuuriminister Tõnis Lukas tunnustas Meremuuseumit selle eest, et edukalt on ühendatud Eesti kui muuseumimaa ja mereriik. Ministri sõnul on Lennusadamas muuseumi lisaväärtuseks sadam ning Paksus Margareetas käikude ja müürijuppide eksponeerimine, mille olemasolust isegi ei teatud. „Nii on Meremuuseum on haaret laiendanud ja teinud taas midagi enamat kui igapäevatöö,“ sõnas Tõnis Lukas.

    EASi turismiarenduskeskuse direktor Margus Sameli nägi keskajaga algavas ekspositsioonis äriturismi ajalooga tutvumisvõimalust. Samuti kiitis ta Meremuuseumit elamuslikkuse sissetoomise eest.  Sameli sõnul läheb Eesti turismil hästi ja ta ei varjanud rõõmu, et valmis on saanud üks seitsmest objektist, millele 31st otsustati kaasrahastus eraldada.

    Muuseumi loonud töötajate ja partnerite kõned andsid aimu ehitust saatnud ootamatustest, aga ka koostöötahtest ja lahendustele orienteeritusest. Ehitaja Acres OÜ esindaja Ain Holland võrdles 3500 m3 pinnase väljavedu 2-ruutmeetrisest ukseavast kui laeva pudelisse ajamisega.

    KOKO Arhitektidest Andrus Kõresaar meenutas, kuidas nad muuseumi juhi Urmas Dreseniga käpukil uurisid Paksu Margareeta alust, et saada kinnitust, kas üldse võib mõelda maapinna süvendamisest. „Aga see oli väga vajalik, et näha laeva ka altpoolt, mis on tema ilusaim külg,“ ütles Kõresaar. „Samas tingisid arheoloogilised leiud koge asetamise kõrgemale ja katus kerkis nagu pärmitaigen,“ meenutas arhitekt ja leidis, et antud juhul tõestati, et vanalinna alla saab elu luua nii, et kaugemalt jääb reljeef samaks. Kõresaare hinnangul näeb hoone tänu Inphysica Technology poolt loodud sisearhitektuursele lahendusele välja rõõmsam, kui ta eales varem on olnud.

    Paks Margareeta jääb avatuks täna õhtul kella 18ni. Seejärel on muuseum sarnaselt Lennusadamale talveperioodil avatud teisipäevast pühapäevani 10-18.

    Paksu Margareeta renoveerimist kaasfinantseeris Ettevõtluse Arendamise Sihtasutus Euroopa Regionaalarengu Fondist. Erilahendusi ligipääsetavuse loomiseks toetas Kodanikuühiskonna Sihtkapital ja EV100.

    Fotod: Egert Kamenik

    Meie veebilehe kasutamise jätkamisega nõustute veebilehe põhifunktsioonide toimimiseks ja kasutaja eelistuste salvestamiseks vajalike küpsiste kasutamisega.

    Save preferences More info