Teksti suurus

Reavahe kõrgus

Kontrastsus

Muud valikud

Liitu uudiskirjaga

    Muuseumiroti nominent: huviklubi

    Nädala pärast, 19. jaanuaril selgub, milliseid Muuseumirotte ehk muuseumide aastaauhindu oma eelmise aasta projektidega pälvime. Nende hulgas on meie muuseumi huviklubi, mille tegevusega oleme nomineeritud muuseumihariduse edendaja kategoorias. Projekti eestvedajad rääkisid lähemalt, milles selle tähendus seisneb:

    Miks väärib projekt Muuseumirotti? Meremuuseumi huviklubis sirguvad uudishimulikest lastest tegusad meresõbrad. Esimesest kohtumisest alates avastavad nad kogenud asjatundjate toel, kuidas käib elu merel, meres ja mere ääres. Selleks on lastel mitmeid võimalusi: merereeglite õppimine ja nende harjutamine mereretkedel, laevade avastamine ja laevamudelite meisterdamine, merega seotud teemadel lühifilmide tegemine jne. Kõik huviklubi toimetamised algavad laste endi huvist ja nendega käsikäes saavad ka kõige julgemad ideed teoks. Just niiviisi täitub unistus – meie mereriigis on rohkem elanikke, kes armastavad merd ja kõike sellega seonduvat!

    Mis eristas projekti kõikidest senistest? Meremuuseumi missioon on kasvatada inimeste teadmisi, austust ning armastust mere vastu. Üks meie muuseumi ülesannetest on kasvatada ja suurendada meresõprade kogukonda. Selleni jõuame, alustades maast-madalast merehariduse jagamise ja laevade põneva maailma tutvustamisega.

    Soovisime aastal 2021 alustada uue huviklubi kontseptsiooniga, keskendudes laevade teemale. Lisaks täpsemale teemafookusele soovisime võimalikult mänguliselt ja rohkete käeliste tegevuste kaudu pakkuda lastele kaasahaaravat ning seeläbi omanäolist muuseumis pakutavat huvihariduse vormi. 2021. aasta kevadel leidus meremuuseumis üldisi tegevusi lastele ja täiskasvanutele, aga polnud regulaarseid kitsama fookusega tegevusi, mis oleks mõeldud merenduse erihuvidega lastele, et kasvatada n-ö lapsspetsialiste.

    Millist kasu andis projekt Eesti kultuurimaailmale? Muuseumihariduses on huvihariduse pakkumine küll levinud, kuid muuseumil on potentsiaal kasvada ka huvihariduse lipulaevaks, arvestades kogukonna soove, piirkonna elanike kasvu ja mereäärse linna elanike vajadusi kasvatada austust ja hoolivust mere vastu. Oleme seda tõestanud oma huviklubi hooaja programmiga: pakume fokusseeritud ja sisuliselt läbimõeldud programmi ning panustame mereäärse kogukonna heaolusse ja arengusse.

    Mida soovitate nendele, kes teie eeskujul midagi sarnast ette võtavad? Soovitame mõelda läbi täpsem sisuline teemafookus, millele keskenduda, ning hoida tähelepanu all lastele eakohased tegevused, kus oleks mängulusti, laste endi initsiatiivi toetamist ja pedagoogilist pädevust, et huviklubi tegevus oleks jätkusuutlik.

    Millise meeskonnaga projekti teostasite? Huviklubi tegevusi juhib meremuuseumi elamusõppe kuraator Irma Mets, läbiviijad on külastusjuhid Riin Liivamägi ja Mall Ruiso.

    Kuidas kavatsete projektiga edasi minna? Jätkame regulaarse huvitegevusega, pakkudes lastele igal aastal võimalust uusi põnevaid väljakutseid ja teadmisi laevadega seotud maailma avastamisel.

    Meremuuseumi huviklubi õpilaste loodud lühifilm:

    Meie veebilehe kasutamise jätkamisega nõustute veebilehe põhifunktsioonide toimimiseks ja kasutaja eelistuste salvestamiseks vajalike küpsiste kasutamisega.

    Save preferences More info