Liitu uudiskirjaga

    Meremuuseumis saab kasutada liitreaalsust

    Alates tänasest, 6. septembrist saab Paksus Margareetas tutvuda laevamudelitega uue põlvkonna digilahenduse – liitreaalsuse – abil. Eesti Meremuuseumi ning ettevõtete Ericsson ja Mobi Lab koostöös valminud lahendus on esimene taoline Eestis.

    „Pakume uudset võimalust Paksu Margareeta külastajatele. Pea kolm aastat tagasi avasime ligi viis sajandit vana torni muuseumina, kus igal sammul saab kasutada erilisi innovaatilisi lahendusi. Nüüd lisame neile võimaluse avastada merenduse ajalugu läbi liitreaalsuse. Esialgu jutustame selle vahendusel Eesti ajaloos märgilist rolli omanud laevade käekäigust. Loodame seeläbi muuta merendust veelgi huvitavamaks  nooremate, aga ka teiste külastajate jaoks,“ selgitas Eesti Meremuuseumi juht Urmas Dresen.

    Liitreaalsuse abil saab Paksus Margareetas tutvuda kaheksa laeva ajalooga. Nende hulka kuuluvad purjelaevad Hioma, Jaen Teär ja Tormilind, aurulaevad Suur Tõll, Vironia ja Eestirand ning mootorlaevad Estonia ja Fryderyk Chopin. Lugusid panid kokku meremuuseumi teadurid. Tehnilise teostuse eest kandis hoolt rahvusvaheline võrgu- ja telekommunikatsiooniettevõte Ericsson, kelle tehnoloogiapartneriks oli Eesti digitoodete disaini- ja arendusettevõte Mobi Lab.

    „Tegemist on uue põlvkonna digilahendusega. Tulevik võib olla just selle päralt. Liitreaalsus on aktiivselt kasutusel näiteks meelelahutuses, sõjanduses ja disainis, muuseumitesse on see aga alles jõudmas. Heameel on, et liitreaalsuse eestvedajate sekka kuulub üks Eesti populaarsemaid ja uuenduslikumaid muuseume. Nüüdseks lõime koos esimese ainulaadse lahenduse, mis pakub muuseumi külastajatele uudseid elamusi. Arvatavasti leiab see niivõrd aktiivset kasutust, et ei jää ainsaks ja liitreaalsusest saab uus normaalsus,“ ütles Ericsson Eesti juhatuse esimees Andrus Durejko.

    Uue digilahenduse kasutamiseks on tarvis nutiseadet, mida saab meremuuseumis kohapeal ilma täiendava tasuta. Iga seade, aga ka laevamudel on varustatud juhistega, mis aitavad liitreaalsust võimalikult mugavalt kasutada.

    Meremuuseum on esimene muuseum Eestis, kus saab tutvuda ekspositsiooniga liitreaalsuse vahendusel. Täna töötavad samad osapooled selle nimel, et järgmise aasta esimeses pooles oleks võimalik tutvuda veelgi rohkem arendatud liitreaalsuse abil Lennusadamas asuva jäämurdja Suur Tõll ruumide ja ajalooga.

    Video liitreaalsusest Paksus Margareetas (Eesti Meremuuseum/ Loorebased)

     Fotod liitreaalsuse lahenduse esitlusest Paksus Margareetas 6. septembril 2022 (Eesti Meremuuseum/ Aron Urb) on kättesaadavad SELLEL LINGIL.

    Meie veebilehe kasutamise jätkamisega nõustute veebilehe põhifunktsioonide toimimiseks ja kasutaja eelistuste salvestamiseks vajalike küpsiste kasutamisega.

    Save preferences More info