Teksti suurus

Reavahe kõrgus

Kontrastsus

Muud valikud

Liitu uudiskirjaga

    Tähistatakse Krusensterni 250. sünniaastapäeva

    19. novembril täitub baltisaksa maadeavastaja admiral Adam Johann von Krusensterni 250. sünniaastapäev. Mälestusüritused toimuvad Krusensterni viimses puhkepaigas Tallinna Toomkirikus ning tema sünnikohas Hagudi mõisas. Lõppenud on Krusensternile pühendatud rahvusvaheline koolinoorte võistlus.

    „Krusensterni pärand on rikkalik. Tema juhtimisel viidi Vene mereväe lipp aastatel 1803–1806 esimest korda ümber maailma ning maadeavastuse reiside põhjal Vaikses ookeanis koostas ta esimese täpse kaardikogu maailma suurima ookeani kohta,“ rääkis Eesti Meremuuseumi juht Urmas Dresen. Ta lisas, et Krusensterni atlase 1824. aastal ilmunud esmaväljaande 200. aastapäeval tuuakse kuulsate baltisaksa meresõitjate teema publikuni ka näitusega Lennusadamas.

    Eesti koolinoored osalesid Krusensterni sünniaastapäevale pühendatud rahvusvahelisel võistlusel, mille auhinnalisele kohale nooremas vanusegrupis jõudis Tallinna Humanitaargümnaasiumi õpilane Evelin Tanis. Viktoriinist ja esseest koosneva võistluse algatas Ülemaailmne Peterburglaste Klubi, kes kaasas siinsete õpilasteni jõudmiseks Tallinna linna. Eestipoolse žürii töös osalesid Eesti Meremuuseum Polaarklubiga, Eesti Ajaloomuuseum, Tartu Ülikooli Ajaloomuuseum, Kiltsi kool, Tallinna Linnamäe Vene lütseum ja Veeteede Amet.

    19. novembril kell 12 tähistatakse admiral Adam Johann von Krusensterni 250. sünniaastapäeva Tallinna Toomkirikus, kus on admiral Krusensterni ja tema abikaasa viimane puhkepaik. Teiste seas kõnelevad EELK Tallinna Piiskopliku Toomkoguduse õpetaja Arho Tuhkru, Eesti Meremuuseumi juht Urmas Dresen ning Alexander Karaulov Merelaevanduse Veteranide Klubist, kes kingib Toomkogudusele keiserliku Venemaa admiralilipu koopia. Krusensterni sarkofaagi juures süüdatakse mälestusküünlad ja asetatakse lilled. Välja on pandud ajaloolised lipud.

    19. novembri õhtul toimub Krusensterni sünnikohas Hagudi mõisas pidulik mälestusõhtu. Mälestuspingile paigaldatakse plaat purjelaeva “Nadežda” kujutisega, millega Krusenstern sooritas ümbermaailmareisi. Tiit Pruuli jagab mälestusõhtul elamusi samuti baltisaksa maadeavastaja admiral Bellingshauseni Antarktika avastamise auks toimunud mereretkest.

    Piret Lauri sõnul on Hagudi aktiivsemad külaelanikud hoidnud Krusensterni pärandit läbi aegade au sees: ”Hagudi mõisa väravas kaitse all oleva pärna alla, mis võib mäletada ka noore Adam Johanni lapsepõlve, paigaldati meresõitja 200. sünniaastapäevaks kunstnik Ermi Littoveri loodud mälestuskivi. Eesti Vabariigi 100. sünnipäeval paiglasid külaelanikud admirali sünnikodu ette rändrahnudest kandjatele pingi. Sellel suvel raiuti aga mõisahoone juures võsast puhtaks rajad ja puhastati ait, et anda uus kasutusvõimalus mõisa esisele väljakule ja ait-tõllakuurile Hagudi küla kohvikute päeval. Päeva tulu kasutatakse seemnena Hagudi mõisa plaanitud väljapaneku rajamiseks, mis tutvustab Krusensterni, mõisa ja küla eluolu.”

    Adam J. von Krusenstern sündis 19. novembril 1770 Hagudis, Krusensternide perekonnamõisas, mis kuulus neile 1650. aastast kuni mõisate võõrandamiseni 1920. aastal. Hagudi mõisas pidas admiral Adam Johann Krusenstern ka oma pulmad, kui ta võttis naiseks Järvakandi mõisapreili Juliane Charlotte von Taube. Krusenstern suri Kiltsi mõisas 24. augustil 1846 ja on maetud Tallinna Toomkirikusse koos oma abikaasaga.

    Foto: Rahvusarhiiv

     

    Meie veebilehe kasutamise jätkamisega nõustute veebilehe põhifunktsioonide toimimiseks ja kasutaja eelistuste salvestamiseks vajalike küpsiste kasutamisega.

    Save preferences More info