Teksti suurus

Reavahe kõrgus

Kontrastsus

Muud valikud

Liitu uudiskirjaga

    Eesti Meremuuseumi uus näitus dokumentalist Andres Söödi Antarktika fotodest valmis koostöös juubelit tähistava Polaarklubiga

    Selle aasta 4. veebruaril 90. sünnipäeva tähistanud legendaarne dokumentalisti Andres Söödi teiste tähtsate teoste kõrval on meeldejäävate saavutuste hulgas ka Antarktika uurimisest rääkiv „Enderby valge maa“ (1969) ja vaatefilm „Jääriik“ (1970), mille materjal võeti üles 14. Nõukogude Antarktika-ekspeditsioonil.

    Lisaks filmikaamerale oli Söödil kaasas ka fotoaparaat, millega ta jäädvustas ekspeditsioonil kõike huvipakkuvat. Rikkalik valik sel reisil tehtud fotodest on nüüd huviliste ette jõudnud Eesti Meremuuseumi muuseum-külastuskeskuses Paks Margareeta.

    Näitus „Noor Andres Sööt dokumentalistina Antarktikas“ hakkas ilmet võtma 2023. aastal, kui Rahvusarhiiv digiteeris Söödi fotonegatiivide kogu ja tekkis võimalus enam kui poole sajandi vanuseid jäädvustusi uues kvaliteedis vaatajatele taas näidata.

    „Tollal läbi kaamerasilma jäädvustatud hetked polaaruurijate elust ja toimetamistest moodustavad väärtusliku osa selle kauge ning jäise mandri ajaloost. Kuigi enamuses mustvalgeina, köidavad need kaadrid tänapäevalgi nii oma lihtsuse kui ka neis peituvate vaoshoitud ja samas värvikate emotsioonidega,“ sõnas staažikas polaarteadlane Priit Tisler.

    Näitus on ühtlasi Eesti Polaarklubi 40. sünnipäeva tähistamise avalöök. „Kavas on tähistada koos lastega Eestis esmakordselt üleilmset pingviinipäeva, anda välja artiklikogumik ning pidada suur rahvusvaheline polaarkonverents,“ avas meremuuseumi juures tegutseva polaarteadlaste ühenduse tegevjuht Katrin Savomägi juubeliaasta plaane. „Avaürituseks ongi näitus klubi kõige vanema ja väärikama liikme Andres Söödi Antarktika fotodest.“

    Näitus jääb avatuks kuni 30. juunini 2024.

    Kuraator: Riho Västrik

    Meeskond: Katrin Savomägi, Iris Tomson, Anna-Liisa Õispuu, Valter Vaht

    Fototöötlus ja graafiline disain: Kärt Hennoste

    Fototöötlus: Helen Västrik, Riho Västrik, Lauri Laasik

    Keeletoimetaja: Hille Saluäär

    Tõlge: Toimetaja tõlkebüroo

    Trükk: OÜ Digifoto

    Paigaldus: Ivar Heinpalu

    Näitus valmis koostöös Polaarklubiga

    Täname: Rahvusarhiivi Filmiarhiiv

    Meie veebilehe kasutamise jätkamisega nõustute veebilehe põhifunktsioonide toimimiseks ja kasutaja eelistuste salvestamiseks vajalike küpsiste kasutamisega.

    Save preferences More info