Teksti suurus

Reavahe kõrgus

Kontrastsus

Muud valikud

Liitu uudiskirjaga

    Eestis esineb tunnustatud Teravmägede uurija Kim Holmén

    Sel nädalal esineb Eestis ettekandega kliimamuutustest Teravmägedel üks tunnustatum polaaruurija ja praegune Norra Polaaruuringute Instituudi nõunik Kim Holmén. Vastavad kohtumised toimuvad 28. aprillil Tallinnas ja 29. aprillil Tartus Eesti Meremuuseumi ning Norra saatkonna koostöös. 

    Teravmäed on Norra saarestik Põhja-Jäämeres, mis on poolel teel põhjapooluse ja Norra maismaa vahel. Teravmäed on eriti tuntud sealsete kliimauuringute poolest ning selleks on oma panuse andnud ka paljud eesti teadlased.

    „Eelseisvad kohtumised viivad Eesti ja Norra polaaruurijate koostöö uuele tasemele. Niivõrd tunnustatud ja tuntud Arktika asjatundja kui Kim Holméni külastuskäik koos esinemistega on märgiks, et meie koostöö saab veelgi sisukam ja laiem olla. Sellele lisandub tõsiasi, et kohtumisi aitab korraldada Norra suursaatkond Eestis,“ juhtis tähelepanu kohtumisi korraldava Eesti Meremuuseumi juures tegutseva Eesti Polaarklubi tegevjuht Katrin Savomägi.

    Kohtumistel käsitleb üks tunnustatuim Arktika uurija ja praegune Norra Polaaruuringute Instituudi nõunik Kim Holmén Teravmägedel toimuvate kliimamuutuste uurimist ning nende tulemusi. Omaaegne Teravmägede kiriku preester Magne Helgesen avab eetilisi väljakutseid, mis taoliste muutustega tõusetuvad.

    Norra ettekannetele eelnevad Eesti Polaarklubi teadlaste esinemised, milles nad toovad välja eestlaste senist panust Arktika kliimamuutuste uurimisse. Tallinnas toimuval kohtumisel räägib Eesti Keskkonnateenistuse vanemgeoloog ja Tartu Ülikooli geoloogia osakonna analüütik Martin Liira. Tartus peetaval kohtumisel esineb polaaruurija ja -seikleja Timo Palo. Mõlemad kohtumised avab Norra suursaadik Eestis Else Berit Eikeland. Tallinnas ühineb temaga Eesti Meremuuseumi juht Urmas Dresen.

    Tallinnas peetav kohtumine toimub neljapäeval, 28. aprillil algusega kell 18 Paksu Margareeta suurtükitornis. Tartu kohtumine algab reedel, 29. aprillil kell 12 Tartu Ülikooli muuseumi Valges saalis. Osalemishuvi korral on kontaktisikuks  Katrin Savomägi (e-post: katrin.savomagi@meremuuseum.ee).

    Meie veebilehe kasutamise jätkamisega nõustute veebilehe põhifunktsioonide toimimiseks ja kasutaja eelistuste salvestamiseks vajalike küpsiste kasutamisega.

    Save preferences More info