Teksti suurus

Reavahe kõrgus

Kontrastsus

Muud valikud

Liitu uudiskirjaga

    Paksu Margareeta renoveerimistööd on kestnud üks aasta

    Eesti Meremuuseum sulges Paksu Margareeta uksed külastajatele 2018. aasta alguses. Täpselt aasta tagasi algasid lammutus- ja ehitustööd, mis vaatamata ootamatustele võimaldavad nüüd alustada ekspositsiooni erimööbli paigaldusega, et augustist hakata majja tooma eksponaate.

    “Ees ootavad viimased pingelised kuud kuni muuseumi avamiseni aasta lõpus,” rääkis objektijuht Ain Holland (Acres OÜ). Ehitustööde juhi sõnul on renoveerimine võrreldes ehitamisega alati keerulisem ja üllatusi täis, mis tekitab täiendavat ajakulu. “Siin näiteks osutus pinnas oodatust kõvemaks, mis raskendas kaevetöid, arheoloogilistest leidudest rääkimata,” ütles Holland.

    Eesti Meremuuseumi juhi Urmas Dreseni hinnangul märgib ehitusaasta ringi täitumine ka ekspositsiooni loomise algust. “Koge saalil on tänaseks katuseroovitus peal, valmis on saanud keerdtrepp suurtükitornis ning alanud on tööd põhiekspositsiooni erimööbli paigalduseks, et augustis saaksime asuda eksponaate oma kohale paigutama. Keskaegselt laevalt on eemaldatud transpordiraam ning nüüd võib tema suursugususest juba paremat aimu saada. Tänu siseviimistlusele on särama löönud kogu Suure Rannavärava rajatis, mille osaks Paks Margareeta on,”rääkis Dresen.

    Muuseum plaanitakse avada 2019. aasta lõpus. Uus pere- ja erivajadusega külastajatele sõbralik püsiekspositsioon räägib Tallinna kui keskaegse meritsi rikkaks saanud kaubalinna loo ning laevaehitusest ja elust auru-, purje- ja mootorlaevadel. Loogiliseks jätkuks Paksu Margareeta näitusele on 20. sajandi meretehnikale keskendunud Eesti Meremuuseumi püsiekspositsioon Lennusadamas. Lennusadama renoveerimise eest pälvis muuseum ka Euroopa Liidu kõrgeima kultuuripärandi auhinna Europa Nostra Grand Prix.

    Fotod Aron Urb.

    Meie veebilehe kasutamise jätkamisega nõustute veebilehe põhifunktsioonide toimimiseks ja kasutaja eelistuste salvestamiseks vajalike küpsiste kasutamisega.

    Save preferences More info