Teksti suurus

Reavahe kõrgus

Kontrastsus

Muud valikud

Liitu uudiskirjaga

    Juuni museaal: Fotoalbum Felix Moori intervjuust meremuuseumi juhataja Madis Meiga

    MMF9325 väikeEesti Meremuuseumi fotokogus on tagasihoidlik, kõigest kuue lehega fotoalbum (MMF9310-MMF9326), mille sisu on tähelepanuväärne. Albumi punasele kaanele on käsitsi kirjutatud  „Momente Riigi Ringhäälingu heliplaadireportažist Meremuuseumis 2. VI. 1937 a“. All servas kiri – Foto Esop. Albumis on 80 aastat vanad fotod Eesti esimese raadioreporteri Felix Moori (1903-1955) intervjuust meremuuseumi juhataja Madis Meiga (1870-1940). Pildid on tehtud muuseumis, mille avamisest Tallinnas Vanasadamas oli möödunud napilt üle kahe aasta.

    Riigi Ringhääling sai oma esimese Ameerikast tellitud heliplaadimasina (heli „lõikamiseks“) kätte  1936. aasta märtsis. Sama aparaati kasutaski Felix Moor intervjuu tegemisel (esimesed magnetofonid sai ringhääling alles 1939. aastal). Lisaks intervjueerimist kujutavatele fotodele leiab albumist vaateid muuseumi väljapanekust. Siin on tuttavad laevamudelid, tuletornide maketid, tuukriülikond ja palju muud, mida ka praegu meremuuseumis näha saab. Kokku on albumis 17 fotot suuruses 5,7 x 8,3 cm. Viimasele leheküljele kleebitud visiitkaardil seisab: “Rjurik Esop. Üleriikl. Raadio-kontrolör. Postivalitsus. Riigi-Ringhääling Estonia Teatrimajas.”

    Meremuuseum sai albumi endale alles hiljuti, 2013. aastal. Rahvusarhiivi filmiarhiivis on helisalvestis „Vanimad säilinud Riigi Ringhäälingu reportaažid 1937. aastast“ (f 319, arhivaal nr 1134), kus reporter Felix Moor intervjueerib Madis Meid ja Aavikut. Kui see on sama intervjuu, nagu on alust arvata, siis on selle sündmuse fotod ja heli üksteist jälle leidnud.

    Vaata ka Eesti Ringhäälingumuuseumi kodulehele!

    Meie veebilehe kasutamise jätkamisega nõustute veebilehe põhifunktsioonide toimimiseks ja kasutaja eelistuste salvestamiseks vajalike küpsiste kasutamisega.

    Save preferences More info