Teksti suurus

Reavahe kõrgus

Kontrastsus

Muud valikud

Liitu uudiskirjaga

    Jaanuari museaal: Rudolf Krämeri postkaardikollektsioon

    1912. aastal Käsmu rannakülas Kõrgemäe talus sündinud Rudolf Krämer on tuntud eelkõige mootorpurjekas Triina kaptenina. 1944. aasta 20. septembril oli Triina viimane laev, mis suundus koos põgenikega Tallinnast Rootsi. Laev oli mõeldud eestirootslaste transpordiks, kuna nende lahkumisele olid sakslased ametliku loa andnud, kuid laeva pardal saabus Rootsi ligikaudu 500 inimest (täpne arv ei ole teada), kellest rootslasi oli umbes 70. Ülejäänud põgenikud olid eestlased, nende hulgas mitmeid tuntud kultuuritegelasi, nagu Jaan Lattik, August Mälk, August Gailit, Marie Under, Artur Adson, Johannes Aavik.

    Krämer oli õppinud Käsmu ja Kuressaare merekoolis ja lõpetanud 1933. aastal Kuressaare merekooli ligisõidu tüürimehena. 1943. aastal lõpetas ta Tallinna merekooli. Pärast Rootsi jõudmist omandas ta veel teistkordselt merehariduse ning töötas suurtel kaubalaevadel kaptenina.

    Vähem on aga teada, et Rudolf Krämeril oli omapärane hobi, nimelt kollektsioneeris ta postkaarte. Meremeestele on üldiselt ikka omane olnud võõrastest sadamatest koju suveniire kaasa tuua ja ilmselt sarnased kollektsioonidki pole teab mis haruldased. Kui Krämer 1990. aastal Göteborgis suri, annetas tema abikaasa Olga mehe 1195 postkaardist koosneva kollektsiooni Eesti Meremuuseumile.

    Kollektsioon on väga mitmekesine sisaldades postkaarte väga erinevatel teemadel. Postkaardi kogusse kuuluvad linna- ja sadamavaated ning vaatamisväärsustega kaardid, erinevate rahvaste rahvariiete pildid, Välis-Eesti sündmuste postkaarte, erinevate eksootiliste rahvaste eluolu kujutavad pildid, valitsejate, maadeavastajate, heliloojate, kunstnike portreed, eesti rahvusliku ärkamisaja tegelaste portreed, pildid loomadest, sünnipäeva- ja pühadekaardid, reprod erinevatest kunstiteostest ja postkaardid erinevatest maailma muuseumidest.

    VAATA GALERIID:

    Meie veebilehe kasutamise jätkamisega nõustute veebilehe põhifunktsioonide toimimiseks ja kasutaja eelistuste salvestamiseks vajalike küpsiste kasutamisega.

    Save preferences More info