Font size

Line height

Contrast

Other

Eesti Meremuuseumi uus näitus „Kunstnik sadamakail. Friedrich Tammiku kaptenipildid“ Lennusadamas

Alates 15. septembrist on avatud Eesti Meremuuseumi uus näitus Lennusadamas „Kunstnik sadamakail“, mis on pühendatud kaptenipiltide maalijale Friedrich Tammikule.

Näituse keskmes on kadunud traditsioon – kaptenipildid. Mõneti eksitav termin tähistab kaptenite tellimusel valminud maale, millel on kujutatud neile olulisi laevu. Sellele traditsioonile pandi alus juba 18. sajandi keskel Vahemere-äärsetes sadamalinnades. Kunstnikel tuli tehniliselt täpne ja tellija nõutele vastav töö valmis saada kiiresti, sageli tuli töötada ka sadamakail.    

Mereteid pidi jõudis kaptenipiltide maalimise komme ka Eestisse. Üks viljakamaid kaptenipiltide maalijaid oli Hiiu juurtega Friedrich Tammik (arvatavasti 1879–1947). Eesti Meremuuseumi kunstikogus on üle 20 maali, mille autoriks on see salapärase elulooga endine meremees. Samuti on muuseumil signeerimata töid, mille käekiri sarnaneb kunstniku omale. Tammiku maale võib leida ka teiste mäluasutuste kogudest ning erakogudest.  

Maalid on valminud enamjaolt 1920.–1940. aastatel ning neil on kujutatud Eestist ja võõrsilt pärit purje- ning aurulaevu. Näitusel on valik kaptenipiltide maalija Friedrich Tammiku töid Eesti Meremuuseumi maalikogust, Hiiumaa Muuseumide kogust ja erakogudest.  

Foto: Aron Urb. Näituse projektijuht Kadi Karine ja näituse kuraator Laura Jamsja

“Eesti Meremuuseumil on põnev ja mitmekülgne kunstikogu, milles on olulisel kohal kaptenipildid. Näitusega soovime tutvustada seda paljuski kadunud traditsiooni – kapteni või laevaomaniku tellimusel valminud maale, millel on kujutatud neile olulisi laevu. Üheks viljakamaks kaptenipiltide maalijaks Eestis oli Hiiu juurtega endine meremees Friedrich Tammik, kelle maale kohalikest ning välismaistest purje- ja aurulaevadest saab Lennusadamasse avastama tulla,” selgitab näituse kuraator Laura Jamsja.

Fotod: Aron Urb 

Meie veebilehe kasutamise jätkamisega nõustute veebilehe põhifunktsioonide toimimiseks ja kasutaja eelistuste salvestamiseks vajalike küpsiste kasutamisega.

Save preferences More info