Liitu uudiskirjaga

    Oktoobris avatakse Lennusadamas uus näitus.

    19. oktoobril avatakse Lennusadamas uus näitus “Kuulsad mereretked. Eurooplaste maailmapildi avardumine”. Näituse on koostanud Eesti Meremuuseum.

    Uus näitus Lennusadamas viib külastajad ajastusse, mil Euroopa suurvõimude vahel toimus võidujooks selle nimel, kes avastab viimased „valged laigud“ maakeral.

    Ohtrate illustratsioonide, kaartide ja esemete abil jutustab näitus loo 18. sajandi keskpaigast 19. sajandi keskpaigani toimunud suurest geograafilise maailmapildi avardumisest, mida kannustasid tehnoloogia, kartograafia ja loodusteaduste kiire areng.

    Ekspeditsioonid jätkusid ka pärast merereisi lõppu, sest kõik maadeavastajad avaldasid oma reisikirjad, mis kujutasid endast ajastu juhtivaid teadustöid. Tänapäeva Eesti aladelt pärit maadeavastajad olid sel ajal olulised tegijad. Tähelepanuväärseks panuseks maadeavastuste ajaloos sai Adam Johann von Krusensterni Vaikse ookeani atlas, mis oli ilmudes üks parimaid terves Euroopas. Näitus viib külastaja Krusensterni töötuppa, tutvustades tema teadussaavutusi ja rõhutades rahvusvahelise võrgustiku tähtsust kartograafi töös.

    Teaduse silmis väärtuslike avastusretkede pärand on tänapäeval aga nii mõneski mõttes problemaatiline ning kolonialismi ja imperialismi tundlikke küsimusi lahatakse ka näitusel.

    Lennusadama suurnäitusel on välja pandud ajaloolisi esemeid nii Prantsusmaa, Hollandi, Inglismaa, Soome, Rootsi kui Eesti mäluasutustest. National Maritime Museumist saabuvad Briti maadeavastajatele kuulunud navigatsiooniinstrumendid, mis olid oma aja parimad. Musée National de la Marine’ist Prantsusmaalt pärit esemete au ja uhkus on Lionne (hilisem nimetus: Astrolabe) Prantsuse keisri Napoleoni tellitud Trianoni kollektsiooni kuuluv hiljuti renoveeritud laevamudel. Staareksponaadina saabub Amsterdami meremuuseumist näitusele Krusensternile kuulunud kronomeeter, mida ta kasutas ka oma ümbermaailmareisil.

    Külastajad saavad proovida ka laevameeskonna elu põnevamat poolt. Näitusel kõrgub laevamast, mida mööda saab ronida kõrgele Lennusadama angaaride kupli alla. Hulljulgemad võivad panna end proovile ka vabahüppega masti tipust!

    Väiksematele külastajatele avab toonase meresõidu töid ja argielu näituse nurgatagustesse peidetud laevarottide rada.

    Heiskame purjed ja seilame tundmatusse!

    Meie veebilehe kasutamise jätkamisega nõustute veebilehe põhifunktsioonide toimimiseks ja kasutaja eelistuste salvestamiseks vajalike küpsiste kasutamisega.

    Save preferences More info