Liitu uudiskirjaga

    Suurpõgenemine 80

    Selle aasta  septembris möödub 80 aastat suur põgenemisest. Ajaloolise sündmuse mälestamiseks ja paremaks mõistmiseks kutsuvad Vabamu ja Lennusadam õpilasi läbima korraga kahte muuseumitundi. 

    Vabamu muuseumitunni tutvustus

    Tunnis analüüsime sundrände põhjuseid, toetudes 1944. aastal põgenemisele Eestist, kui esimese okupatsiooni aasta õuduste kordumise hirmus ligi 80 000 inimest. Kes olid need, kes otsustasid minna? Miks mindi? Mida tunti? Millega riskiti põgenemisel ja mis ootas ees uues elukohas? Millised olid kohanemisraskused uues riigis? Kuidas hoiti elus oma kultuuri võõrsil? Need on küsimused, millele otsime muuseumitunnis vastuseid uurides põgenike lugusid. 

    Meremuuseumi muuseumitunni tutvustus

    Programmi käigus elatakse läbi viie II MS põgeniku teekond kodurannast põgenikelaagrisse. Üheskoos otsitakse ülevedaja ja taotletakse Rootsis või Saksamaal põgenikustaatust. Kõik peavad koputama südametunnistusele ja vajadusel natuke luiskama, et läbida skriinimine ja saada luba laagrisse jääda. Sest repatrieerimine ehk kodumaale tagasisaatmine võib saada saatuslikuks…

    1944. aasta septembris taganeva saksa ja pealetungiva Nõukogude Liidu rindejoonel teele asunud eestlased olid kindlad, et liitlased taastavad kodurahu üsna pea ning sõda lõpeb varsti. Arvati, et jõuludeks ollakse kodus tagasi, varnast haarati kerge sügispalitu ja kotti pisteti igaks juhuks paar perekonnafotot, mõni taiplikum pakkis kaasa ka ametitõendi või Singeri õmblusmasina, millega vajadusel üle mere leiba teenida.

    Ühine muuseumitundide külastus annab hea ülevaate eestimaalaste saatusest 1944. aasta sügisel ja õpetab mõistma inimeste valikuid sõjakeerises. 

    Muuseumikülastustega  soovitame alustada Vabamust ja seejärel liikuda Lennusadamasse. Ühest muuseumist teise saab mugavalt  liikuda bussiga nr 73 või jalgsi. 

    Tunde koos broneerides on mõlema muuseumitunni pilet soodsam! 

    Soovi korral on võimalik tunde ka eraldi tellida. Siis kehtib tundidele tavahind.

    Sihtrühm: III kooliaste ja gümnaasium

    Keeled: eesti keel

    Kestus: 3h (90 min + 90 min)

    Osalejate arv: 25

    Tellimine: booking@meremuuseum.ee 

    Tasumine: tasumine toimub mõlema programmi eest korraga, kas kohapeal või arve alusel

    Hind: 10 eurot/õpilane

    Ettetellimisel: 16.09-18.10.2024, algusega Vabamust kell 8.00, 10.00 ja 12.00 Asukoht: Vabamu (Toompea 8b) ja Lennusadam (Vesilennuki 6)

    Meie veebilehe kasutamise jätkamisega nõustute veebilehe põhifunktsioonide toimimiseks ja kasutaja eelistuste salvestamiseks vajalike küpsiste kasutamisega.

    Save preferences More info