Font size

Line height

Contrast

Other

Liitu uudiskirjaga

    Meremuuseumi uus näitus räägib Vabadussõja algusest merel

    Wessexi krahvi ja krahvinna poolt Lennusadamas pidulikult avatud näitus „Operatsioon Red Trek. Eesti vabaduse kaitsel“ tõstab esile Briti Kuningliku laevastiku osatähtsust Eesti Vabadussõja alguskuudel.

    Krahv tuletas oma kõnes meelde, et Briti eskaadri teekond ei kulgenud kaotusteta ning ta tänas kõiki näituse koostajaid.

    Meremuuseumi teaduri Arto Olli sõnul räägib näitus eestlaste palvel appi tulnud admiral Edwyn Alexander-Sinclairi juhitud Briti eskaadri tegevusest alates ohtliku teekonna algusest novembris 1918 kuni tegevuseni Soome lahel jaanuaris 1919. „Ilma välisabi ja mereväeta oleks võinud raugeda kogu Eesti Vabadussõda,“ leidis Oll, kes uuris teemat ka sel suvel Tallinna Ülikoolis kaitstud doktoritöös.

    Lennusadama elamusruumis avatud näitusel näeb digikaardil esmakordselt miiniväljade vahel kulgenud Briti eskaadri täpset teekonda Tallinnasse. Muuhulgas on kasutatud seni avaldamata materjale, mis annavad aimu ka laiemalt Vabadussõja alguskuude keerulisest ja kohati kaootilisest olukorrast. Mereväe tegevuse taustal näeme Suurbritannia poliitilist tahet avalikult toetada Baltimaade iseseisvuspüüdlusi.

    Näituse on koostanud Eesti Meremuuseum koostöös Briti saatkonnaga Tallinnas, Eesti Sõjamuuseumiga, muuseumiga Imperial War Museum ja Eesti Vabadusvõitluse Muuseumiga. Väljapaneku kujunduse lõid Kärt Maran ja Tuumik Stuudio. Näitus jääb Lennusadamas avatuks 30. juunini 2019. Väljapanekut täiendab eesti-, inglise- ja venekeelne veebinäitus: ukandestonia.ee.

    Fotod: Marko Pilliroog, Briti saatkond Tallinnas

    Meie veebilehe kasutamise jätkamisega nõustute veebilehe põhifunktsioonide toimimiseks ja kasutaja eelistuste salvestamiseks vajalike küpsiste kasutamisega.

    Save preferences More info