Font size

Line height

Contrast

Other

Liitu uudiskirjaga

    Eesti Meremuuseum tõi Rootsi Ajaloomuuseumi maailmakuulsa viikingite näituse Lennusadamasse

    Eesti Meremuuseum avab 13. augustil Lennusadamas Rootsi Ajaloomuuseumi suurnäituse “Viikingid: elu legendide taga”, mis toob külastajani rikkaliku valiku ehtsate viikingite aardeid ja esemeid, avades lugusid nende kultuurist ja igapäevaelust, mis on seni jäänud legendide varju. Esimest korda Skandinaavia ja Balti riikide piirkonda jõudnud näitus jääb Lennusadamas avatuks kuni järgmise aasta 15. jaanuarini.

    Eesti Meremuuseumi direktori Urmas Dreseni sõnul viib avatav näitus külastaja rikkalikku ja põnevasse viikingiaegsesse maailma, mis kindlasti muudab meie väärarusaamu viikingitest kui üksnes laevaehitajatest ning jõhkratest sõjameestest ja maadeavastajatest. “Näitusel eksponeeritud leidude seas on valik relvasid ja võidetuid aardeid, mis annavad tõepoolest tunnistust nende  vallutamistungist, kuid see pole kaugeltki kogu nende lugu,” ütles Dresen. “Arenenud käsitöö, peened kuld- ja hõbeehted, Araabia päritolu mündid ning oskuslikult sepistatud relvad ja tööriistad viitavad arenenud sepakunstile ja tihedatele kaubandussuhetele naabermaadega.”

    Näitusel on eksponeeritud üle 500 viikingiaegse leiu. Originaalesemete seas on nii münte, relvi, ehteid, majapidamistarbeid, talismane, luid kui laeva detaile, mis asetavad täiesti uude valgusesse levinud teadmised viikingitest, nende kaubavahetusest, vallutustest, religioonist, tavadest ja igapäevaelust.

    Lisaks tõelistele arheoloogilistele originaalesemetele pakub näitus proovimis- ja avastamisrõõmu eksklusiivsete koopiate ja interaktiivsete eksponaatide näol: loomulikult ei puudu ka viikingiajastu keskne sümbol – elusuuruses viikingilaev.

    Väljapanekule lisavad põnevust mängud puuteekraanidel: saab viikingeid riietada, laeva ehitada, leide väljakaevata, mängida viikingite lauamängu Hnefatafl ja kontrollida näitusel kogutud teadmisi viktoriinis. Suurejoonelist näitust täiendab põnev ekskursioonide ja muuseumitundide programm, viikingiteemaline merefoorumite sari ning kohvik MARU viikingimenüü.

    Näituse “Viikingid: elu legendide taga” (We Call Them Vikings) on koostanud Rootsi Ajaloomuuseum ning tootnud Austria produktsioonifirma Museums Partner. Näitus on varem rännanud nii Euroopas kui Ameerikas ning tänaseks on seda külastanud umbes 1,7 miljonit inimest. Eesti Meremuuseum toob esimesena selle suurejoonelise näituse Skandinaavia ja Balti riikide piirkonda.

    Lennusadama suurnäitust täiendab paralleelselt Paksus Margareetas avatud Eesti viikingiaega tutvustav näitus “Viikingiaja aarded Eestist”, mis toob esmakordselt avalikkuse ette suurima valiku haruldasi viikingiaegseid leide ning koos nendega ka uued uurimustulemused Eesti viikingiajast. Paksu  Margareeta näitusel keskendutakse aarete ja rauatöö näidete põhjal kaubandusele ja Eestit mõjutanud viikingite kaubateedele. Lisaks käsitletakse ka viikingiaja teisi tahke nagu linnused, uskumused ja matmiskombestik.

    Meie veebilehe kasutamise jätkamisega nõustute veebilehe põhifunktsioonide toimimiseks ja kasutaja eelistuste salvestamiseks vajalike küpsiste kasutamisega.

    Save preferences More info