Meremuuseum toob kogemuse ligipääsetavuse loomisest ajutisele näitusele

Lennusadamas külastajatele avanenud luurenäitus „UMUK UDŽD OTB. Näitus mereväe- ja luureohvitserist Bruno Linnebergist“ on esimene ajutine näitus, kus Eesti Meremuuseum rakendab Paksus Margareetas omandatud kogemusi ligipääsetavuse loomisest.

Näitus tutvustab läbi Bruno Linnebergi karjääri kahe maailmasõja vahel aset leidnud sündmuseid Eesti Mereväes. „See on selles mõttes erakordne näitus, et luurealal tegutsenud isikutest ei ole tavaliselt materjale säilinud. Koostöös Bruno Linnebergi järeltulijatega ja põhjaliku arhiivitöö tulemusel on olnud aga võimalik üks silmapaistev lugu välja selgitada ning nüüd tuua publikuni, pidades silmas mitte ainult keskmist külastajat,“ rääkis Eesti Meremuuseumi juht Urmas Dresen.

Esemete seas on eksponeeritud enne Teist maailmasõda Eesti meresidepostides kasutusel olnud haruldane Carl Zeiss Asembi luurebinokkel, 9 mm püstol Browning Hi-Power, Bruno Linnebergile antud aumärgid ning laeva- ja lennukimudeleid.

„Tuginedes võrdsete elamuslike võimaluste loomise kogemusele Paksu Margareeta uut püsiekspositsiooni rajades, oleme eesmärgiks võtnud selle praktikaga jätkata ka Lennusadamas,“ rääkis Meremuuseumi ajutiste näituste projektijuht Kadi Karine. „Linnebergi näitusel abistab nägemispuudega külastajaid juhttee, kolm kombatavat mudelit eksponaatidest, taktiilsed sildid kuulamispositsioonides ning eestikeelne tasuta kirjeldustõlkega audiogiid. Kuulmispuudega külastajatele oleme loonud Eesti viipekeelega digigiidi, mida saab kasutada isiklikus seadmes ja näitusele paigutatud tahvelarvutitest. Ka näituse ruumilahendus on sobiv ratastooliga liikumiseks,“ selgitas Kadi Karine.

Karine sõnul on see veel üsna ebatavaline, et Eestis ajutistel näitustel sellises mahus ligipääsetavusega arvestatakse. „Samas ei tasu seda karta, kuna kaasates sihtrühmi esindavaid partnereid juba idee alguses, on võimalik koos välja töötada lahendused, et ka erivajadustega külastajatele oleks näitusekogemus võimalikult samaväärne,” ütles Kadi Karine.

Näituse „UMUK UDŽD OTB. Näitus mereväe- ja luureohvitserist Bruno Linnebergist“ kuraatorid on Arto Oll (Eesti Meremuuseum) ja Ivo Juurvee (Rahvusvaheline Kaitseuuringute Keskus). Teemat täiendab Arto Olli ja Reet Naberi mahukas raamat „Pagide pillutada. Kaptenmajor Bruno Linneberg: Eesti mereväeohvitser ja tema aeg“ (Argo, 2021). Näitus jääb Lennusadamas avatuks 16. jaanuarini 2022.

Eesti Meremuuseumi Paks Margareeta ja Lennusadam on suveperioodil avatud esmaspäevast pühapäevani kella 10-19. Muuseumites järgitakse ruumitäituvuse, maski kandmise ja teisi hetkel kehtivaid nõudeid.

Näituse „UMUK UDŽD OTB. Näitus mereväe- ja luureohvitserist Bruno Linnebergist“ lisainfo: https://meremuuseum.ee/lennusadam/umuk-udzd-otb-naeitus-merevaee-ja-luureohvitserist-bruno-linnebergist/

Fotod Aron Urb.

Uudised

  • Mänguväljak on suletud

    Seoses Lennusadama naabruses toimuvate ehitustöödega on ajutiselt suletud Lennusadama kõrval olev, perede seas populaarne, lastemänguväljak. Anname jooksvalt teada, kui olukord muutub.

    13. Veebruar

  • Lennusadam suletakse, et avada taas mai 2024

    31.12.2023 on Lennusadam avatud viimast päeva. Alates 01.01.2024 on Lennusadam suletud, et läbida uuenduskuur ja taasavada mais 2024.

    14. Detsember

  • Veel uudiseid

Sündmused

Vaata kalendrit

Korralda oma sündmus

Teeme koos sündmuse, millest räägitakse veel kaua!

Vaata lähemalt

Uudised

Mänguväljak on suletud

Seoses Lennusadama naabruses toimuvate ehitustöödega on ajutiselt suletud Lennusadama kõrval olev, perede seas populaarne, lastemänguväljak. Anname jooksvalt teada, kui olukord muutub.

13. Veebruar

Lennusadam suletakse, et avada taas mai 2024

31.12.2023 on Lennusadam avatud viimast päeva. Alates 01.01.2024 on Lennusadam suletud, et läbida uuenduskuur ja taasavada mais 2024.

14. Detsember

Vanemad uudised
Sulge kaart

Kontakt

Tellimused:+372 620 0550 (E–R kl 9–17), v.a. riigipühadel
booking@meremuuseum.ee
Vesilennuki tee 6, Tallinn

Avatud Muuseumilaevad Suur Tõll ja Valvas on avatud R-P kell 10-18. Lennusadama angaar avatakse 12.05.2014.

Vaata kaarti