Teksti suurus

Reavahe kõrgus

Kontrastsus

Muud valikud

Liitu uudiskirjaga

    Eesti Meremuuseum toob viikingid Eestisse!

    viikingilaev-croppedSel suvel asub Eesti Meremuuseum tutvustama viikingite kultuuri ning avab selleks puhuks lausa kaks näitust: 15. juulil Paksus Margareetas Eesti Meremuuseumi ja Tallinna Ülikooli Arheoloogia Teaduskoguga koostöös valminud Eesti viikingiaega tutvustav näituse “Viikingiaja aarded Eestist” ning 13. augustiks püstitatakse Lennusadamasse Rootsi Ajaloomuuseumi koostatud tippnäitus “Viikingid: elu legendide taga”. Kaks näitust annavad põhjaliku ja müütemurdva ülevaate viikingite tegelikust elust ning nende jalajäljest Eestis.

    Eesti Meremuuseumi direktori Urmas Dreseni sõnul võib öelda, et viikingid vallutavad sel suvel terve Eesti, sest erinevaid viikingite teemalisi üritusi on toimumas igal pool.  “Viikingite teemale on pühendatud näiteks Tallinna Merepäevad ning augusti keskel toimub suur viikingite turg ka Saaremaal,” ütles Dresen.

    15. juulil avatakse temaatilise teaduspäevaga Paksus Margareetas Eesti Meremuuseumi ja Tallinna Ülikooli Arheoloogia Teaduskogu poolt koostatud Eesti viikingiaega tutvustav näitus “Viikingiaja aarded Eestist”. Dreseni sõnul on see esimene suur ja põhjalik Eesti viikingiaega käsitlev näitus, mis toob avalikkuse ette seni suurima valiku Eestist leitud viikingiaegseid aardeid ning annab meie viikingiaja käsitlusele uue vaatenurga. “Viimastel aastatel on Eesti  maapõuest välja tulnud hulgaliselt uusi leide, mis on muutnud senist arusaama viikingiaegsest elust Eesti aladel. Näiteks võime täna julgelt väita, et üks peamine viikingite kaubatee kulges piki Põhja-Eesti rannikut ning mööda Ida-Virumaa jõgesid-järvesid. See näitab, et oleme olnud tähtis kaubatee osa ning siinsetel aladel elanud inimesed olid väärtuslikud kaubanduspartnerid nii Euroopale kui Araabiamaadele,” valgustas Dresen näituse teemakäsitlust. Näitusel on väljas ligi 1000 arheoloogilist eset, mis tõestavad Eesti alade olulisust ja tähtsust viikingiaegsel kaubateel Põhja-Euroopast Araabiamaadesse.

    Augustis toob meremuuseum Lennusadamasse Rootsi Ajaloomuuseumi tippnäituse “Viikingid: elu legendide taga”, mis jõuab esmakordselt Läänemereäärsesse riiki. “Tegemist on vaieldamatult Lennusadama aegade kõige suurema näitusega nii mastaapidelt kui ka esemeliselt, mis toob külastajateni rikkaliku valiku viikingiaegseid leide, avades lugusid viikingite kultuurist ja igapäevaelust, mis on seni jäänud legendide varju,” ütles Dresen. Laialt on levinud legendid viikingitest kui headest meresõitjatest ja brutaalsetest  vallutajatest, kuid vähem teatakse nende ühiskonnast ja kultuurist lähemalt. “Muistsetest Põhjala kangelastest rääkivad legendid on romantilised ja uhked, kuid legendide taha on varju jäänud viikingite põnev ning omanäoline kultuur ja argielu. Just neid aspekte Rootsi Ajaloomuuseumi näitus Lennusadamas tutvustabki,” ütles Dresen.

    Näitusel on eksponeeritud üle 500 viikingiaegse leiu, mille seas on nii münte, relvi, majapidamistarbeid, talismane, luid kui laeva detaile, mis asetavad täiesti uude valgusesse levinud teadmised viikingitest, nende kaubavahetusest, sõjakusest, maagiast, uskumustest ja igapäevaelust. Loomulikult ei puudu ka viikingiajastu keskne sümbol – elusuuruses viikingilaev!

    Eesti Meremuuseumi ja Tallinna Ülikooli Arheoloogia Teaduskogu koostöös valminud näitus “Viikingiaja aarded Eestist” on Paksus Margareetas avatud 15. juuli 2016 – 27. august 2017. Rootsi Ajaloomuuseumi koostatud näitus “Viikingid: elu legendide taga” Lennusadamas on avatud 13. august 2016 – 15. jaanuar 2017.

    Meie veebilehe kasutamise jätkamisega nõustute veebilehe põhifunktsioonide toimimiseks ja kasutaja eelistuste salvestamiseks vajalike küpsiste kasutamisega.

    Save preferences More info