Teksti suurus

Reavahe kõrgus

Kontrastsus

Muud valikud

Liitu uudiskirjaga

    EAS toetas Paksu Margareeta renoveerimist ning uue ekspositsiooni loomist

     

    PMi kavandEelmise aasta detsembris laekunud 34 taotleja seast valis EAS välja seitse kõige tugevama potentsiaaliga pereatraktsiooni, mis kokku plaanivad luua Eestis 100 uut töökohta ja meelitada Eestit aastaringselt külastama täiendavalt 270 000 välisturisti. Toetuse saab ka Paks Margareeta.

    Paksu Margareeta projekti rahastamise osas langetati positiivne otsus summas 2 070 252,20 eurot  ning projekt pääses edasi põhitaotluse esitamise vooru.

    Eesti Meremuuseumi direktori Urmas Dreseni sõnul on tegemist suurepärase uudisega, sest „Meremuuseum Paksu Margareeta tornis olnud muutumatuna viimased 34 aastat ning nii hoone kui ekspositsioon vajavad hädasti kaasajastamist”.

    Projekti käigus valmib juurdeehitus Paksu Margareeta sisehoovi, rekonstrueeritakse ajaloolise suurtükitorni ruumid, korrastatakse katuseterrass, muudetakse ruumid lifti ja parendatud külastajateekonna abil kergesti ligipääsetavaks, senised kantselei- ja hoidlaruumid muudetakse näitusesaalideks ning taasavatakse kogu hoonekompleks kaasaegse ja paeluva kogupere ekspositsiooniga Eesti merenduse ajaloost.

    Uus ekspositsioon luuakse perekesksusest ja elamusõppe põhimõtetest lähtudes. Eesti merenduse, laevaehituse ja laevameeskondade elu tutvustatakse uues ekspositsioonis erinevatele vanuserühmadele ja erinevate õpieelistustega külastajatele sobivates mängulistes vormides – sisult mitmetasandilise väljapanekuna, mis kutsub peresid koos kvaliteetselt vaba aega veetma. Ekspositsiooni sisulisi sõnumeid ja unikaalseid eksponaate toetavad uudsed nutikad tehnoloogilised lahendused, mis selgitavad ja illustreerivad möödunud sajanditest pärit esemeid ja nähtusi, tuues eksponaatide kaasaja konteksti külastajatele lähemale ja pakkudes elamuslikku kogemust. Ekspositsiooni täiendab mitmekesine haridustegevuste ja erisündmuste programm.

    Eriti suurt meelehead teeb Dresenile asjaolu, et Paksus Margareetas jõuab publiku ette ka 2015. aastal Kadriorus ehitustööde käigus leitud 14. sajandi kaubalaeva ehk koge vrakk koos vrakist leitud esemetega. „Hetkel on koge vrakk hoiul ja konserveerimisel ajutises hallis Lennusadamas, pikaajaliseks eksponeerimiseks saab ta aga koha sobivate säilitustingimustega väärikas saalis,“ selgitas Dresen. „Tallinna koge vrakk saab olema kogu maailmas teine avalikkusele eksponeeritud koge: praegu saab oma silmaga keskaegset koget vaadata ainult Saksa Meremuuseumis Bremerhavenis.“

    Dresen selgitas ka projekti järgmisi samme: „Edasipääs põhitaotluse esitamise vooru tähendab meie jaoks projekti detailsemat lahtikirjutamist, uue ekspositsiooni väljatöötamist ning ehitusliku põhiprojekti koostamist. Viimase vormistamiseks on meil aega kuni 250 tööpäeva, nii et liigume täiskäigul edasi!“

    Meie veebilehe kasutamise jätkamisega nõustute veebilehe põhifunktsioonide toimimiseks ja kasutaja eelistuste salvestamiseks vajalike küpsiste kasutamisega.

    Save preferences More info