1944 – SUUR PÕGENEMINE

 

22.08.2019 – 17.01.2021 Lennusadamas

Eesti 20. sajandi käekäik muutus jäädavalt 1944. aasta suvel ja sügisel. Ida-Virumaal, Sinimägedes, suutsid esialgu  eesti, saksa, flaami, vallooni ja norra sõdurid  Punaarmee  pealetungi tagasi hoida, mis tegi võimalikuks paljude inimeste Läände põgenemise. Kuid suve lõpu poole ja sügise alguseks oli rinne juba jõudsalt liikunud edasi. Hinnanguliselt lahkus Eestist sõja ja uue okupatsiooni hirmus 70 000 ‒ 80 000 inimest.

Lennusadama audiovisuaalne näitus “1944 – SUUR PÕGENEMINE” saatuse trotslikust käekäigust pärib muuhulgas: kas jääda või minna? Ja kui minna, siis kuhu ja kui kauaks? Kui lihtne on hüljata lähedasi ja kodumaad? Mis saab Eestist?

Need küsimused tuksusid 1944. aasta hilisel sõjasuvel ja varasel sügisel tuhandete eestlaste peades ja südametes. Mitte keegi ei osanud arvata, et kodu jäetakse pooleks sajandiks. Rändamine tundmatusse kohutas, aga veelgi hirmsamad olid mälestused 1940. ja 1941. aasta Nõukogude okupatsioonist. Keegi ei osanud karta, et paljud ei naase Maarjamaale enam kunagi.

Näitus jutustab seitse põgenemislugu, mis viis eestlased Rootsi, Soome ja Saksamaale. Suur osa põgenikest oli pärit Eesti rannikualadelt, saartelt ja suurematest linnadest. Teekonnale mindi auto, hobuse ja jalgrattaga ning koguni jalgsi. Merd ületati kas väikese kalapaadiga või suuremal alusel. Maismaal pommitati lennukitelt ronge ja karavane, meri oli miinidest pungil. Saksamaale ja sakslaste okupeeritud aladele jõudis ligikaudu 42 000 ja Rootsi umbes 27 000 inimest.

Lennusadama püsiekspositsioonis näeb kahte põgenikupaati. Ühega põgenesid Juminda noormehed Teise maailmasõja hakul Soome ning aasta pärast koos perega Rootsi. Teisega põgenesid Rootsi Saaremaa rannaküla mehed, kellest ühel õnnestus suurema paadiga Rootsi järele toimetada ka oma pere.

Ajutine näitus „1944 – SUUR PÕGENEMINE“ Lennusadama väikeses näitusesaalis pakub installatiivset keskkonda ja liigutavaid lugusid. Külastaja saab süveneda lahkujate jutustustesse, mis on küll ühed paljude seast, kuid samas täiesti unikaalsed.

Kuraator: Krislin Kämärä, Eesti Meremuuseum
Partnerid: režissöör Jaak Kilmi ja kunstnik Katrin Sipelgas
Kujundus: Daniel Villems, TKR Disain OÜ
Turunduse projektijuht: Iris Tomson, Eesti Meremuuseum

Teema kohta saab lugeda ka siit

Sündmused

Vaata kalendrit

Korralda oma sündmus

Teeme koos sündmuse, millest räägitakse veel kaua!

Vaata lähemalt

Uudised

Mänguväljak on suletud

Seoses Lennusadama naabruses toimuvate ehitustöödega on ajutiselt suletud Lennusadama kõrval olev, perede seas populaarne, lastemänguväljak. Anname jooksvalt teada, kui olukord muutub.

13. Veebruar

Lennusadam suletakse, et avada taas mai 2024

31.12.2023 on Lennusadam avatud viimast päeva. Alates 01.01.2024 on Lennusadam suletud, et läbida uuenduskuur ja taasavada mais 2024.

14. Detsember

Vanemad uudised
Sulge kaart

Kontakt

Tellimused:+372 620 0550 (E–R kl 9–17), v.a. riigipühadel
booking@meremuuseum.ee
Vesilennuki tee 6, Tallinn

Avatud Muuseumilaevad Suur Tõll ja Valvas on avatud R-P kell 10-18. Lennusadama angaar avatakse 12.05.2014.

Vaata kaarti